Официални тържества имаше само за децата от първи, пети и осми клас

Първият звънец удари! Над 700 хиляди деца се връщат в клас. За първи път в историята, учебната година започна в условия на извънредна епидемична обстановка.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Мерките, които всички училища трябва да спазват

Първият учебен ден премина при засилени мерки за сигурност. Официални тържества имаше само за първи, пети и осми клас. Децата трябва да слагат маски само в коридорите и общите помещения.

За учителите, които ще преподават на различни класове обаче, маските остават задължителни през цялото време. При извънредна ситуация, държавата е готова да реагира до 24 часа и отново да се премине към дистанционна форма на обучение.

Родители протестират срещу маските в училище

Извънредни мерки и пандемията не можаха да помрачат празника, той беше също толкова тържествен, колкото сме свикнали да го виждаме. По официални данни на МОН  тази година учениците в страната са малко над 717 000. Днес първия училищен звънец чуха около 59 000 първокласници.

В столичното 25-то училище тържество имаше само за учениците от първи и пети клас - учениците, които единствени прекрачиха прага на учлището днес и влязоха в класните си стаи. 

 

И тази година на 15 септември дворът на 32-ро училище е пъстър и шумен. За децата разликите не са съществени. Важното е, че се събират заедно. Различното е, че днес влязоха в клас с нов урок, научен в аванс:

"Във всички коридори трябва да сме с маски , а в стаите трябва да свалим маските, ако искаме.  Също трябва да има сапуни навсякъде и дезинфектанти. Нямаме голямо право да общуваме с други класове".

От съображения за сигурност в повечето училища в страната тържества имаше само за учениците от първи, пети и осми клас – тези, които престъпват училищния праг на съответното училище на първи път.

 

 

А след прага ги чакат дезинфектанти. Просветното министерство издаде задължителни и препоръчителни мерки срещу COVID-19, сред които разделение на движението в коридорите, различни входове за децата от различни класове и премахване на кабинетната система в някои училища.

"Учебният процес започва от днес и както тръгне едно нещо, така и ще завърши. Искрено се надявам нашите ученици да опровергаят ширещото се мнение, че българите не са дисциплинирани като нация. Мерките ,които трябва да спазват децата, са за дистанция и дезинфекция. Децата и учителите ще трябва да носят маски", обясни директорът Нели Костова.

За образованието и пандемията - говорят експертите (ВИДЕО)

 

 

Спорове и протести предизвикаха мерките за задължителното носене маски в коридорите и отделянето на децата със симптоми в така наречените изолатори. В училището също има т.нар изолатор - това е класна стая в близост до лекарския кабинет. 

"Нищо по различно от бивш кабинет по английски език. Ако дете бъде отделено, в училището има медицински лица, които да преценят. Те първо се обаждат на родителите. Ние нямаме право да звъним на тел.112, без да предупредим родителите", добави Костова.

Все още няма яснота как се процедира ако линейката пристигне преди родителите. От опит директорът на столичното училище смята, че при такава ситуация с детето ще остане медицинското лице от училището.

 

 

В правилника на училището не е разписана санкция за неносене на маски. Директорът се надява, че отговорността за възпитание ще е споделена и родителите ще разговарят с децата.

"Ако едно дете не носи маска, класните ръководители ще звънят на родителите му. Аз не знам какво по-голямо наказание има за ученик от това, да извикат родителите му", смята Костова.

 

 

Мнение относно мерките изразиха и учениците, които с трепет се очакваха да чуят първия звънец и да се завърнат в класните стаи. Те са подготвили учебниците и раниците си, а относно маските - смятат, че носенето им е уместно.

"Ако ходим при баба и дядо, а сме заразени от училище, ще бъде много тъжно. Не бива", смята Ели, която ще бъде 4-ти клас.

Пред камерата на NOVA учениците споделиха, че са наясно с правилата. За тях тази година емоцията е различна, тъй като училището им е липсвало. Децата изразиха надежда, че учебната година ще премине в класните стаи, за да могат да бъдат с приятелите си.

 

Четвъртокласниците влязоха в класните стаи, придружени от училите и родители. Сред тях бе и актьорът Валери Йорданов. Пред NOVA той сподели, че е изключително развълнуван.

"Надявам се да се продължи нормалният начин на обучение, да не е дистанционно, защото училището дава освен знания, и контакт, а това е най-важното. Мисля, че тази дисциплина трябва да се приеме като игра. Случвали са се и по-лоши неща", каза актьорът.

"Вълнението е в повече, въпреки мерките. Притеснява ни носенето на маски, защото децата едва ли ще успеят да ги опазят чисти. Ще падат на земята, после ще си ги слагат по лицата, това ще доведе до нови срещи с микроби", смята майка на четвъртокласник.

Репортери: Виктория Бояджиева, Ивомира Пехливанова

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.