Всички заразени са поставени под карантина

16 футболисти и един треньор са дали положителни проби за COVID-19 в тима на "Арда". Това потвърдиха от клуба от Кърджали.

Ето какво се казва в официалното съобщение:

След направените тестове за COVID-19 резултатите показаха, че 16 футболисти и 1 треньор са дали положителни проби. Всички болни са поставени под карантина и спазват предписаните мерки от РЗИ и министерство на здравеопазването. Така според разпоредбите на БФС при наличие на повече от 10 заразени в един отбор, срещата с „Лудогорец”, която трябваше да се играе на 4 октомври, се отлага.

Масово тестване по изискване на Българския футболен съюз, оказва се, че 16 души са положителни за COVID-19. Така на практика отборът няма как да играе следващите си срещи. По решение на БФС при карантинирани над 10 футболисти от един отбор мачовете се отлагат.

Заради това срещата с „Лудогорец”, която беше насрочена за 4 октомври няма да се играе и предстои да бъде определена дата за нея. Освен футболистите обаче под карантина е и един цял клас в езиковата гимназия в Кърджали, тъй като един от играчите всъщност е ученик там.

България е на 8-мо място по смъртност от COVID-19 в Европа

Въпреки тежката ситуация и днес на стадиона в Кърджали тренировка имаше. Но малобройна.

„Тук сме тези, които сме отрицателни. Доста неприятна ситуация, доста голям брой и съответно са поставени под карантина. Днеска дадохме втори проби, за да бъде всичко сигурно”, заяви треньорът на ПФК „Арда” Николай Киров.

Футболистите са минали масово тестване вчера. Под карантина засега са само тези с положителни проби, въпреки че контактните са много.

„Футболистите остават под домашна карантина, наблюдава се здравословното състояние и сме направили предписание за спазване на всички противоепидемични мерки”, заяви : д-р Таня Беловска - директор "Надзор над заразните болести" в РЗИ – Кърджали.

Все пак карантинирани има и извън клуба. При това цял клас.

„Един от футболистите, носители на COVID-19 е ученик в 10 клас в едно от училищата в град Кърджали и в тази връзка се прави епидемиологично проучване и предстои да се вземат съответните мерки от РЗИ във връзка с училището”, обясни Никола Чанев - областен управител на Кърджали.

Със сигурност мачът „Арда” – „Лудогорец” ще бъде отложен. А принудителната почивка ще се отрази зле и на спортната форма на футболистите.

Въпреки че карантината ще бъде най-малко 14 дни, вероятността „Арда” да пропусне още един мач освен този с „Лудогорец” е малка, защото следващата седмица няма предвидени мачове от първенството.

Репортер: Димитър Иванов

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.