Тя участва на откриването на академичната година на Университета по хранителни технологии в Пловдив

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова участва в тържественото откриване на новата академична година на Университета по хранителни технологии - Пловдив.

Николова: С общи усилия можем да утвърдим България като конкурентна дестинация

„Днес отваряме поредна страница от богатата 65-годишна история на Университета по хранителни технологии. Авторитетното висше училище, което е от най-важните центрове в България в областта на хранителната наука и технологиите, единствено по рода си на Балканския полуостров, е активен партньор на Министерството на туризма”, заяви вицепремиерът. Тя посочи още, че висшето училище обучава кадри, които имат своята важна роля за развитието на туристическия сектор.

Министър Николова благодари на университета и за активната дейност по съвместния проект за създаване на национално меню, който е пред финализиране.

„Целта е да се подготви национална и регионална селекция от традиционни български храни и напитки, обединени в национално меню, което да бъде въведено в хотелите и ресторантите на нашите курорти”, обясни тя.

10 млн. лева ще получат туроператори и туристически агенти

По думите ѝ чуждестранните гости много харесват това, което се предлага на българската трапеза. „Ние трябва да използваме този потенциал за привличане на повече туристи със специализирани услуги и продукти”, категорична беше Николова.

„Като институция ще продължим да насърчаваме политиките за успешна подготовка и реализация на специалистите с висока квалификация, защото нашето бъдеще зависи от качеството на образованието на децата ни днес”, посочи вицепремиерът.

Ректорът на университета Пламен Моллов заяви, че в годините от създаването си учебното заведение се е утвърдило като авторитетна школа.

„Силният интерес към нашите специалности ни дават престиж за образователен лидер. Надявам се и ще се радвам нашите студенти един ден да създадат свои световни брандове”, коментира още той.

Николова: Над 22 хил. работни места в сектора са запазени благодарение на мярката 60/40

„От тази година въвеждаме модулно обучение, а УХТ работи и по съвместни образователни програми с чужди университети – от Северна Македония, Франция, Гърция, Нидерландия и други”, информира още ректорът.

На церемонията по откриването официални гости бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров, областният управител Дани Каназирева, зам.-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов,  председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев, представители на браншови организации и бизнеса от хранително-вкусовия и туристическия сектор, академичното ръководство на университета, експерти от научните среди и други.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.