Хората обичат да получават „премерени порции” от него

Защо хората се чувстват привлечени от къщи, обитавани от духове, филми на ужасите и „стаи на страха”? Отговор на този въпрос в навечерието на празника Хелоуин на 31 октомври дават учени от Дания. Специалистите отбелязват, че човешките същества обичат да получават „премерени порции” страх.

Авторите на изследването от университета на Орхус обясняват, че интересът към страха възниква в резултат на специфични физиологични реакции - например повишаване на пулса и някои други процеси, които за кратко време променят състоянието на човека. Учените казват, че страхът може да е удовлетворителен само ако не трае дълго. Ако източникът на ужаса не изчезне скоро, страхът обзема човека и вече не му носи удоволствие.

„Има един „сладък момент”, когато приятното усещане от страха достига връхната си точка. Открихме доста интересна връзка между страха, възбудата и удоволствието. На практика, този феномен не е изследван преди", казва ръководителят на екипа Марк Малмдорф Андерсен.

Ученият допълва, че с колегите му са получили възможност да изучат този „сладък момент” благодарение на експеримент, в който доброволци са посетили атракция, наречена „Къщата с духовете”.

„За да изпитате удоволствието от страха, той трябва да продължи само кратко време. Страхът също така трябва да е силно изразен, защото ако не изплашите човека достатъчно, ефектът няма да се появи”, отбелязва Андерсен.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си