Радев и Борисов си размениха реплики заради мерките срещу коронавируса

Президентът с тежки обвинения към правителството заради кризата с коронавируса. Според Румен Радев властите у нас са показали безпомощност да се справят с пандемията. Коментарът на държавния глава идва след изолацията заради секретаря му Димитър Стоянов, който беше диагностициран с COVID-19. Премиерът Бойко Борисов пък отвърна на атаката през страницата си във Facebook.

Румен Радев се самоизолира, главният му секретар - с COVID-19

Часове след като карантината на президента падна, той отправи остри критики към правителството.

„Този, който изгони българските лекари и медицински сестри от България, пак ни обещава, че пак ще ни спасява. Аз многократно призовавах правителството да подаде оставка с ясен мотив – не може правителство, чиято цел е единствено собственото оцеляване, да води страната през такава сложна криза – здравна, социална, икономическа”, заяви Радев. Според него е пропуснато ценно време и така се е стигнало до тежката ситуация.

 

 

„ Докато правителство се разхождаше по всевъзможни магистрали, багери, кравеферми и така нататък, беше изпуснато важно време за много отговорни действия. Сега виждаме панически мерки, комсомолски ентусиазъм. Трудно ще стане така”, смята държавният глава. Президентът призова за подкрепа към лекарите в този труден момент.

Румен Радев: Спазих изискванията на РЗИ

„ Призовавам хората да спазват мерките, да се пазят – тях и своите близки, да укрепват своя имунитет и да не разчитат на телевизионни спасители”, каза Радев.

Отговорът на премиера не закъсня. Бойко Борисов атакува президента заради учение на военните.

„Въпреки обвиненията в комсомолски план, ние се борим за хората. Въпреки предписанията на ген. Мутафчийски да не се провежда учението в „Корен”, че е опасно, ВМА е пълна, генерали, войници, офицери. Продължава да се размахва юмрук, с кое е право, не знам”, каза Борисов. Той посочи още, че се готвят законопроекти, чрез които да се осигури финансиране за битката с COVID-19.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.