Това не е просто салата

Купата на Буда или Buddha bowl е нова тенденция в кулинарното изкуство, която набира бързо последователи и предизвиква голям интерес. Първото впечатление е, че става въпрос за разнообразна салата, но това е измамна представа, защото блюдото е много повече от това. Не само като съдържание на продуктите в него, но и като философия. ВИЖТЕ ТУК КАКВО СЪДЪРЖА КУПАТА НА БУДА.

Това е здравословна диета, начин на живот, следващ древен ритуал, заимстван от будистките монаси, които обикаляли къщите на хората с купа в ръка, молейки стопаните да споделят с тях храната си. Това е превърнало тези съдове в символ на религията на будистите.

Съвети за правилното хранене по време на пандемия

Днес те са не просто кулинарна тенденция, но и храна, запазила духовната си връзка с оригинала. За монасите храната не е само средство да утоляване на глада, но и лекарство за тялото и духа. Купата на Буда изпълнява тези функции посредством пресните сезонни продукти, така комбинирани, че да бъдат максимално полезни за тялото.

Снимка: iStock

Тъй като в будизма месото и рибата са изключени като храна, тези блюда са предимно вегетариански. Те са богати на фибри, съдържат нужните витамини и протеини чрез прецизен подбор на продуктите, пише Edna.bg.

Една такава купа е идеалният лек обяд или балансирана вечеря. Тъй като печели интереса на все по-широк кръг от хора, към продуктите вече се добавят риба и месо.

10 храни за добро здраве и отлична форма (ГАЛЕРИЯ)

Тези, които искат да си приготвят класическа купа на Буда, трябва да включат задължително 5 продукта в нея, а повече от тях са само по личен избор.

Още любопитни новини вижте тук: 

Не правете тези неща, когато готвите картофи

Пет ястия, които всяка българка трябва да може да готви

Продуктите, които помагат в борбата с наднорменото тегло

Топлата напитка, с която да преборим всички вируси

Храни за млада кожа (ГАЛЕРИЯ)

Вечеря за дълголетие – какво да изберем, за да сме столетници?

ХРАНИТЕЛНИ АНТИДВОЙКИ: Не яжте тези продукти заедно!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.