Живеят ли пациенти с вериги и катинари?

Унизително отношение към пациентите в психиатричните клиники у нас. Дори насилие и зверства. Това са констатациите за държавните психиатрии  у нас в доклад на Комитета за предотвратяване на изтезанията към Съвета на Европа.

Връзвани ли са пациенти с психиатрични проблеми с вериги и катинари, бити ли са с пръчки? Много въпроси, които чакат отговор.

„Ще започна с това, че когато слушаме Комисията оставаме с впечатление, че тук има разпънати пациети по леглата. Такова нещо не се случва. Има регламентирани средства. Това което се използва при нас са кожените колани, които са регламентирани средства. Те са основното средство за фиксация на болните. Ако пациентът е изключително възбуден, тези тъй наречени вериги се използват, за да се вържат кожените колани за леглото. Насилие не се използва, това е болница. Фиксацията е последното средство за справяне с агресията на пациентите“, казва директорът на Държавната психиатрична болница – с. Царев брод д-р Нели Николова.

 

 

„Според наредбата са необходими 4 души, за да се фиксира един пациент. Един от тях задължително трябва да е от пола на пациента. Нощните дежурства обаче се обезпечават от санитари. Тогава възникват проблеми и се налага да ползваме помощ от други колеги“, казва още тя.

„Пациентите могат да си тръгнат когато поискат. Важно е обаче да подпишат декларация. Когато обаче те могат да бъдат опасни, ние имаме право да сигнализираме прокуратурата и да започнем процедура по задържането им в болницата. Това също е в правилника и е уредено от закона“, добавя д-р Николова.

Повече по темата гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.