Това стана по време на Десетата национална конференция на Движението

На първата по рода си онлайн отчетно-изборна конференция Мустафа Карадайъ беше преизбран за председател на ДПС, съобщават от Движението. 

В конференцията се включиха турският президент Реджеп Ердоган и почетният председател на ДПС Ахмед Доган.

Ахмед Доган: Да преговорим уроците за единството

За първи път в историята си ДПС се събра изцяло онлайн. По едно и също време над 800 делегати упражниха правото си на глас от 100 различни точки. Кулминацията дойде с появата на почетния им председател Ахмед Доган.

„Поздравявам всички и във връзка с предстоящите празници, за съжаление те няма да бъдат чествани така, както ни се полага и най-вече да бъдете живи и здрави”, заяви д-р Ахмед Доган.

Традиционно, всяка година речите на Доган се оказват определящи за политическата система у нас. Сега, почетният председател даде съвет към партията си – да не изпреварват с повече от една крачка другите политически сили, защото рискуват да обединят всички срещу сеебе си. Последва и похвала.

„Знаете ли, понякога съм се сърдил на съдбата за това, че ме направи политик. Но като гледам как се появявате, утвърждавате, развивате… Значи трябва да се извиня на съдбата”, заяви Доган.

Знакова подкрепа дойде и от Турция – не само за ДПС, но и за управлението. Изненадващо обръщение направи президентът Реджеп Ердоган.

„Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел министър-председателя Борисов, България също продължава да води решителната си борба с коронавируса. В най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България, предоставяйки й медицинска помощ и подкрепа”, заяви Реджеп Ердоган, президент на Турция.

Движението очерта и основните си цели за предстоящите избори.

„Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие както в парламента и в местната власт, така също и в централната изпълнителна власт”, заяви Мустафа Карадайъ.

Не липсваха и критики към властта.

„Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. А резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията”, каза още Карадайъ.

„С този избор ме натоварвате с тежестта да продължавам да работя всеотдайно, за да го оправдавам всеки ден", заяви Карадайъ. „Не се заблуждавам, признавам, аз съм човек и като такъв допускам грешки. Въпросът е в това доколко можеш да видиш своите грешки, да ги анализираш, да ги признаваш и да се учиш от своите грешки. Мога да кажа, че съм благодарен на своите грешки, на възможността да се уча от тях. Благодарен съм и на тези, които ми показваха  грешките и така трябва да бъде. Ние сме партия, която върви напред. Развива се! Твърдо вярваме, че успехите се дължат на усилията на всеки един от нас, когато сме обединени и заедно вървим по пътя. Ние сме партията, която не просто има амбиция да участва в управлението, ние знаем, че имаме силата, волята и капацитета да работим и да направим живота на българските граждани по-добър. Вярваме, че можем и трябва да възстановим демокрацията и да пазим мира като ценност. Демокрацията означава сблъсък на идеи, толерантност на гледните точки и сериозни дебати. Историческите условия ни гарантират основното предимства в този процес - да имаме характер. Не очакваме да спрат лъжите и лъжливите внушения за нас. Ние ще продължаваме да се борим за доверието на всички наши избиратели и на всички български граждани. Да доказваме правотата на нашите идеи за едни по-добър живот в чиста и здравословна среда, където животът и здравето на всеки един от нас са защитени, където животът и здравето на всеки един човек са ценност, която държавната машина е призвана да гарантира. Още веднъж благодаря на всички ви за доверието. За мен е чест да бъда част от най- организираната стабилна и сериозна партия в България, част от либералното политическо семейство в Европа и в света", заяви Карадайъ.

ДПС избира нов председател

По време на конференцията бе избран състава на Централния съвет, програмата и решенията на НК.

Карадайъ се обърна към почетния председател на д-р Ахмед Доган с думите „Благодаря ви, че ви има и че продължавате да ни насочвате. България  и световната либерална общност имат нужда от вас.  За нас е празник днес да сте с нас дори и при тези условия.“

Председателят на ДПС закри Национална отчетно-изборна конференция  с пожелание за здраве и успех в борбата срещу COVID- 19 и победа на предстоящите избори.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.