Нивото ѝ се е вдигнало с 3 метра заради обилните валежи

Река Ерма излезе от коритото си и наводни къщи и дворове в Трън. Има паднали дървета. Първите сигнали хората са започнали да подават около 05:00 часа сутринта. За момента е обявено частично бедствено положение.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Оранжев код за опасни валежи за 5 области в страната

Симеон Петров разказва, че за своите 46 години подобно нещо не е виждал. Не знае как ще изкарат нощта, след като придошлата река Ерма наводнила мазето и първия етаж на къщата.  „От животните почти половината ги няма. Имах 30 кокошки. Сега надали имам и 5. Има много щети”, казва той.

Малко след 5 часа сутринта започват и първите обаждания за прелялата река, казва кметът на Трън Цветислава Цветкова. „Реката беше скъсала дигата. Беше заляла 5 дворни пространства и в едната от къщите беше наводнено мазето. Започваме изграждане на дига на мястото, на което реката беше излязла, за да предотвратим евентуално последващо наводнение”, каза тя.

Около 500 души от квартал „Мурговица" се е наложило да използват алтернативен път, докато се разчисти мостът към тях. „Всяка година речното корито се почиства. Преди седмица тук наваля. Ние сме във висок район, наваля доста сняг и обилните дъждове от събота допринесоха за бързото снеготопене. Оттам вече и за покачване нивото на реката”, каза още Цветкова.

Как пресъхналият язовир „Студена“ се напълни отново

Прелялата река оставя под вода и туристическият парк "Ждрелото на река Ерма". Виолета Тренкова от 10 години живее постоянно в района и досега такова нещо не се е случвало. „Уплаших се доста”, казва тя. И признава, че е от щастливците, защото живее по-нависоко и при нея щети няма. „Доста дървета са счупени. От Общината дойдоха веднага”, допълва Тренкова.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.