Тя надви рускинята Маргарита Гаспарян

Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за основната схема на Откритото първенство на Австралия след успех с 6:3, 7:5 над рускинята Маргарита Гаспарян, която заема 125-ото място в ранглистата на WTA.

„Толкова съм щастлива, че се класирах за основната схема на Australian Open. Много се вълнувам да се завърна в Мелбърн. Не съм била там от няколко години и нямам търпение да го сторя”, сподели Пиронкова.

Пиронкова се класира за финалния кръг на квалификациите за AO

По изключение тази година квалификациите се провеждат в Дубай заради пандемията от COVID-19 и рестрикциите относно пътуването до Зеления континент.

В първата част Цвети дръпна 3:0, но допусна изравняване до 3:3, пише gong.bg. След това обаче тя се мобилизира, използва своя дългогодишен опит, проби отново в осмия гейм и на свое подаване затвори първата част.

Вторият сет не започна добре за пловдивчанката, която изоставаше с 0:3, ала се върна в сета и възстанови паритета – 3:3. Оттам насетне двубоят бе гейм за гейм, докато в предпоследния, първата ни ракета отново се мобилизира максимално и нанесе съкрушителния си удар – решителен брейк, след който затвори срещата от четвъртия си мачбол – 6:3, 7:5 след 86 минути игра.

Цветана Пиронкова е Спортист на годината за 2020 г.

Това бе втори мач между двете, след като в Истанбул през 2015 година българката печели с 0:6, 7:6(4), 7:6(3).

По този начин 136-ата в световната ранглиста ще прибави общо 40 точки от трите мача, които спечели в пресявките и 40 хиляди щатски долара.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.