Няма опасност от преливане на язовири

"Оранжев код за опасни валежи за голяма част от водосборите". Това съообщи енергийният министър Теменужка Петкова от трибуната на НС по време на заседанието, предавано на живо по NOVA NEWS.

"В 24-часов режим е въведен ВЕЦ "Батак", целта е неизпускане за енергийно преработване обеми, на 68,9 % е пълен, няма опасност от преливане", обясни тя.

Според нея и при язовир "Доспат" няма опасност от преливане, тъй като той е пълен на 88,1%.

ВЕЦ "Кричим" и ВЕЦ "Въча-2" са на режим максимално производство.

67,5 е процентът на запълване на язовир "Белмекен".

КРИБ, АИКБ и Търговско-промишлената палата: Българският потребител на електроенергия е окраден за пореден ден

Констатирани са аварии на 4 електропровода. Впоследствие са отстранени проблемите при 3 от тях. 9 екипа работят и на "Петрохан". 

"Към 13 януари 40 населени места бяха без ток, понастоящем те са 26, във високопланински територии. В рамките на днешния ден всички аварии трябва да бъдат отстранени", увери министърът. 

По думите й електроенергийната система на страната е стабилна.

Всички електропроизводствени мощности са в добро състояние. Страната ни е готова да посрещне очаквания пик на потребление на електрическа енергия, който се очаква. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

В момента малко над 35 процента от електрическата енергия се осигурява от АЕЦ "Козлодуй", 28 процента от топлоелектрически централи, 14 процента са осигурени от водноелектрическите централи. "Електроенергийната система в страната е стабилна и сме в готовност да понесем и това по-високо потребление, което се очаква в следващите дни", увери Петкова.

По отношение на тези електропроводи, по които работата по отстраняване на авариите продължава и в момента, е включено резервно захранване, така че да няма клиенти, които да са без електрозахранване. До края на деня всички аварии по електропроводите ще бъдат отстранени. Системата е стабилна и няма рискове, добави енергийният министър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.