Пон Джун-хо спечели "Златна палма" в Кан и четири награди "Оскар"

Южнокорейският режисьор Пон Джун-хо, чийто филм "Паразит" спечели четири "Оскар"-а, "Златна палма" и "Сезар" за най-добър чуждестранен филм, ще председателства международното жури на кинофестивала във Венеция.

В конкурсната програма на 78-ия фестивал в италианския град ще бъде присъдена наградата "Златен лъв" за най-добър филм и други официални награди, съобщиха организаторите на фестивала, който е насрочен от 1 до 11 септември.

"Фестивалът във Венеция има богата и дълга история и за мен е чест да бъда свързван с прекрасната му кинематографична традиция. Като председател на журито и най-вече като непоправим кинолюбител, съм готов да се наслаждавам и да аплодирам всички велики филми, подбрани от фестивала. Изпълнен съм с истинска радост и надежда", коментира Пон Джун-хо.

"Оскарите" канят 819 звездни личности за нови членове на академията

Алберто Барбера, художествен директор на кинофестивала, нарече Пон Джун-хо "велик корейски режисьор", който "днес е един от най-автентичните и оригинални гласове на авторското кино на световно ниво". 

Освен на добилия световна популярност "Паразит", Пон Джун-хо е автор и на "Лаещо куче","Мемоарите на едно убийство", "Окджа".

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.

 

Източник: БТА