Тя сподели, че чрез "Балкански поток" е налице свободен капацитет от 3 млрд. м3 газ

"Климатичната неутралност ни изправя пред сериозни предизвикателства, затова изграждаме мощности, които не генерират емисии". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

"Трябва да изгражддаме нови мощности, за да развиваме своята енергетика. Налице са всички предпоставки да очакваме да се изгради нова ядрена мощност", обясни тя.

По нейните думи IP 1000 е една от ядрените технологии, които обсъждаме да получим, а от Уестинг Хаус ще участват в  изграждането на нова ядрена мощност у нас. 

"Горивото за АЕЦ трябва да бъде лицензирано, провежда се търг и се избира на база на най-добри икономически условия.  7-ми реактор на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде започнат след като бъде изготвен правен анализ и доклад, трябва да бъдат направени и анализи за ядрената безопасност", разкри Петкова.

Теменужка Петкова: 26 населени места във високопланински райони са без ток

А едва след мащабното обществено обсъждане може да се пристъпи към изготвяне на проект. 

Според нея най-добрият вариант е да може да се използват и двата реактора от АЕЦ „Белене“.

"Важно е да гарантираме нашата национална и енергийна сигурност и това не е свързано с новата администрация на САЩ.

Тя сподели, че чрез "Балкански поток" диверсифицирахме маршрута за доставка на природен газ до България и е налице свободен капацитет от 3 млрд. м3 газ. А договорът за производство на тръби за интерконектора с Гърция е приключен и тече процесът по заваряване.

"Цената на електроенергията няма да бъде повишена", увери министърът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.