Това стана ясно след среща между представители на БХРА и здравния министър

От 1-ви март да бъдат отворени ресторантите, а от 14-и - и нощните заведения. За това са се разбрали представители на Българската хотелиерската и ресторантьорска асоциация (БХРА) и здравният министър проф. Костадин Ангелов. Дадено е и обещание до края на януари да бъдат изплатени финансовите компенсации за бизнеса. 

Удължават извънредната епидемична обстановка (ВИДЕО)

„Искаме предвидимост. Министърът се ангажира да каже, че до края на януари ще бъдат изплатени абсолютно всички помощи и компенсации на всички заведения”,  каза Златко Златанов, зам.-председател на БХРА.

„Разбрахме се още, че имаме неговата подкрепа във връзка със срещата с икономическия екип на премиера и със самия него”, посочи още той.

Тази среща от бранша искат поради факта, че има забавяне на плащанията, предвидени за бизнеса.

Зам.-председателят на БАХР: Здравето е на първо място, но бизнесът трябва да бъде обезщетен

От Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България обаче обясниха, че не са участвали днес в преговори относно дата за отваряне.

„Не виждам особен смисъл от втори, трети и четвърти срещи”, заяви Ричард Алибегов.

„Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г.”, се казва в обща позиция на двете организации.

„Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет”, допълват още те.

БЛС: Неприемливо е борбата с епидемията да се определя като лична вендета

По-рано правителството удължи извънредната епидемична обстановка до 30 април. На заседание на кабинета премиерът разпореди на министърът на здравеопазването да изготви заповед, в която ясно да бъдат разписани сроковете за поетапното разхлабване на мерките.

От началото на пандемията държавата е подпомогнала бизнеса с близо 2 милиарда лева, съобщиха още от кабинета.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.