Престъпната група беше разбира при спецоперация в страната

Разбитата престъпна група, произвеждала фалшиви пари и документи, е изработила и български паспорт на актьора Силвестър Сталоун. Документът е със снимката и имената на Слай и е бил представян на клиенти като мостра за високо качество на изработката, съобщават от спецпрокуратурата.

СНИМКИ ОТ АКЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Престъпната група беше разкрита днес при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, София и Шумен, с участието на агенти на „Сикрет сървис“ – САЩ, и съдействието на Европол.

Разбиха престъпна група за фалшиви пари и документи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Спецпрокуратурата обвини  четирима за участие в организираната престъпна група, други двама са обвинени за извършени от тях вторични престъпления. По време на операцията са намерени 360 хиляди долара и 410 хиляди евро.

Трима от задържаните сега са подсъдими по предишно дело, започнало през 2018 година. Както тогава, така и сега –  подземен гараж на хотел в „Слънчев бряг” бил превърнат в печатница. Мястото се оказва удобно, защото е в покрайнините.

„Печатницата е спирала дейност, защото заради предходното дело са иззети всички пособия, всички машини за изготвяне на неистински парични знаци”, обясни Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

 Въпреки това и въпреки делата печатницата била преоборудвана с още по-модерна техника.

„Обяснявам си го с това какъв е умственият потенциал на човек, който прави това нещо. Решил е, че на същото място може да го прави отново”, коментира гл. комисар ЛЮБОМИР ЯНЕВ.

 Запазена марка на групата била да произвежда именно долари и евро. Бандата работела с клиенти у нас и в чужбина.

„В Пловдив в работилниците, които са открити, се изработват само документи. И тази, която е в Шумен пак така. Там няма възможност да се правят фалшиви пари”, обясни гл. комисар Любомир Янев.

Предстои прокуратурата да реши на колко от шестимата обвинени, ще поиска постоянен арест.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.