Екип на NOVA тръгна по следите на обяви за незаконни купони в апартаменти и частни къщи

Скрита камера на NOVA! Незаконни частни партита се организират в апартаменти и зали под наем. Оферти с терени, които се отдават за купони, заливат интернет, сигнализираха зрители на NOVA. Всеки петък и събота в тях се събират шумни компании въпреки ограничителните мерки. Можем ли да организираме купон с 30-40 човека въпреки забраните?  И как читалище се превърна в парти зала? Проверката е на Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

СКАНДАЛНО НАРУШЕНИЕ: Частно парти с над 50 гости в Пловдив (ВИДЕО)

Според последните правила, за да се избегне струването на много хора на едно място, частните партита за групи над 15 човека са забранени. Въпреки това апартаменти, частни къщи и зали за партита свободно отдават терени за купони на огромни групи от мераклии за нощен живот, показа проверка на NOVA. Оферти за наем за купон откриваме в десетки обяви в интернет с имоти в цялата страна.

Началото на седмицата. Екипът ни търси място за празнуване на рожден ден за компания от поне 20-30 човека за този уикенд. Влизаме в ролята на таен клиент и опитваме да намерим имот, който да наемем за купона в петък или събота вечер.

„Апартамент за Вашето частно парти” - тази оферта веднага привлича вниманието ни, докато преглеждаме вариантите в интернет. Според обявата просторният петстаен терен в центъра на София е подходящ за празнуване на лични поводи или частни партита. Звъним на оставения телефон в офертата, за да опитаме да резервираме. Според офертата апартаментът е с капацитет 15 човека. Питаме дали компанията за празнуване може да е по-голяма.

Фирмено парти в механа по време на пандемия (ВИДЕО)

Уточняваме и детайлите по наемането. Според инструкциите, които получаваме, настаняването става самостоятелно, без рецепция, след предварително плащане. Достъпът до апартаментите се извършва посредством клавиатура с код. И до лична среща с наемодателите не се стига.

Първият опит се оказва успешен. Срещу 360 лв. за една нощ успяваме да договорим партито в огромeн апартамент на бул. „Христо Ботев”.

Търсим и други варианти за празнуване за още по-голяма компания. Попадаме на обява за зала за частни партита в столичен квартал. Договаряме се и изместваме купона за неделя вечер, тъй като и двете нощи през уикенда се оказват наети за други партита. Собственикът ни предупреждава, че купонът може да продължи до 23 ч. вечерта, тъй като такова е работното време на залата. Той ни уверява, че проблем за шума със съседите няма да имаме, тъй като читалището е в отделна сграда. Но ни инструктира да внимаваме с хора от компанията.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Студентски купони в къщи за гости въпреки ограниченията

Съгласяваме се и отиваме на място в читалището, за да уточним детайлите за празнуването на рождения ден. Влизаме със скрита камера. Уточняваме пак и бройката за купона. Собственикът подчертава, че рядко прави компромиси и ни предупреждава за рисковете. Но до последно не се отказва от отправената оферта.

Екипът ни търси място за купон и извън София. Попадаме на оферта за терен за частни партита в центъра на Варна. И там, оказва се, сме закъснели със запитването. Купонът там ще ни струва 80 лв. за цялата нощ, но на наша отговорност.

Звъним и на обява за терен за частни партита в Стара Загора. Така, само за няколко минути, успяваме да запазим терен за парти за голяма компания в три града. Въпреки забраните...

Подаваме сигнал до здравното министерство. В писмен отговор до NOVA от там обясниха, че контролът при частните имоти е в ръцете на самите собственици.

„Правото на собствениците на частни имоти за отдаване под наем е от частно-правен характер и е извън правомощията на регионалните здравни инспекции. Нарушенията или неизпълнението на въведените противоепидемични мерки се установяват с актове, съставени от държавните здравни инспектори или от длъжностни лица, определени от директорите на областните дирекции на Министерство на вътрешните работи, или длъжностни лица, определени от кметовете на общини”, обясниха от столичното РЗИ.

В нарушение на мерките: 30 души на празненство в софийски ресторант

Сигнали за незаконни партита в частни имоти получават и в бранша.

„Хората търсят всякакви алтернативи. А вариантите са страшно много – зали се наемат, имам информация, че се наемат халета, които никога не са били заведения, за частни партита, които не са регистрирани никъде. Хората са много изобретателни и всичко е за сметка на белия бизнес”, смята Ричард Алибегов от Българска асоциация на заведенията. Затова контролът върху незаконните партита в частни имоти трябва да се затегне, настояват ресторантьори и хотелиери.  

Опити за наемане на частни апартаменти за незаконни партита се правят още при първото затваряне на заведенията, разказва Борис Павлов. Компанията му посредничи при краткосрочно отдаване на наеми.

„Наблюдаваме ръст в запитванията, които са именно за партита или събиране на повече души, тъй като заведенията и традиционните места, където такива мероприятия се случват, в момента са затворени. При нас винаги партита са били забранени, както и в 75 % в Airbnb-тата в целия свят. Разбира се, няма 100 % сигурност, защото някои от потребителите не казват, че запазват този апартамент за парти”, обясни той.

Полицаи си организираха „Макарена” парти в участък, грози ги наказание

В някои държави апартаментите под наем дори се използвали за мащабни партита, които се организирали в тайни групи в социалните мрежи в интернет. Без знанието на собствениците. За да ограничат парти апартаментите, големите резервационни платформи дори се принуждават да въведат специални правила. А незаконните купони се организирали предимно през сайтове с обяви или в социалните мрежи.

При два от опитите да организираме шумен купон обаче получаваме отказ. Първо – в къща за партита в столичния квартал „Княжево”. На камък удряме и при зала под наем в квартал „Надежда”. Санкцията за физически лица е от 300 до 1000 лв., а за юридически – до 2000 лв.

Очакваме вашите сигнали и предложения за теми на имейла и фейсбук страницата на рубриката „На твоя страна”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.