Наложило се е използването на стабилизиращо гориво – мазут

Заради авария на димов вентилатор на котела на ТЕЦ Сливен се наложило използването на стабилизиращо гориво – мазут, съобщи директорът на топлоцентралата инж. Павлин Костов по повод изпускания черен дим от основния комин в края на работния ден вчера. Аварията е била отстранена за около 40 минути, с което е възстановена нормалната работа на централата и пречиствателните й съоръжения. 

Според Костов аварията е можела да доведе до изгасването на котела и така града да остане без парно отопление.

"Върнати са веднага дежурните техници, които са установили проблема. Вентилаторът е бил включен и минути след това мазутът бил угасен", поясни директорът.  

Той каза още, че след възстановяването на работата на авариралото съоръжение не са променяли вида гориво. "Топлофикация работи изцяло с въглища. В случай на голяма авария, разполагаме с резервен котел", категоричен бе Костов.  

Той не се ангажира с прогнози какви ще бъдат сметките за отопление за февруари, но подчерта, че след въвеждането на топломерите, има 16% по-малко консумирана енергия в сравнение с миналия отоплителен сезон.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Редактор: Тони Господинов
Източник: БНР