По думите на експерта тестването за COVID-19 e доста нестабилно и недостатъчно

„В момента се намираме в разгара на третата вълна на пандемията и сега имахме така наречената промяна в режима. С данните от последните два дни имаме нов скок, който се дължи на новите мерки за разхлабване – връщането на децата в училище и отварянето на фитнесите. Трябва да има сериозен епидемиологичен анализ от РЗИ колко от тези нови случаи откъде идват”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” математикът и преподавател в Нов български университет Лъчезар Томов.

Математик: Ръстът на заболеваемост в момента е най-висок при децата

По думите му тестването за COVID-19 е доста нестабилно. Спада броят на направените PCR тестове. Освен това, не се тестват някои групи на населението, свързани с училищната система, поради което бройката се подценява сериозно. „Като видите 30 или 80 деца, които са заразени в статистиката, това означава, че са карантинирани 80 класа. И тази бройка трябва да се умножи по някакво число – по 3 или по 4. Заради това подценяване в тестването се получава така, че със закъснение научаваме какво се случва и епидемията се разпространява по-силно, отколкото показват данните”, заяви той.

Математик: Обществото не е дисциплинирано и това не позволява сериозно разхлабване на мерките

„По моите преценки около милион и половина души би трябвало да са прекарали болестта досега. Това не трябва да ни успокоява”, категоричен е математикът.

Според него, ако на 1 март отворят ресторантите и заведенията, има вероятност броят на заразените да се увеличи още повече. „Всичко зависи от поведението на хората”, посочи Томов и допълни; „Ако тези заведения са полупразни, това, което ще се получи е, че няма да има голям принос и те ще са на загуба. Ако са много пълни, ще има много бърза експлозия, ново евентуално затваряне и те отново ще са на загуба”.

Повече гледайте във видеото

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.