Това обяви премиерът Ли Къцян

Китай си е поставил за цел икономически растеж от поне 6% за тази година, обяви премиерът Ли Къцян.

"Тази година страната ни ще продължи да се сблъсква с множество предизвикателства по отношение на развитието", заяви премиерът в реч при откриването на годишната сесия на парламента. Икономическите основи, които ще подпомогнат дългосрочния растеж обаче, остават непроменени, увери той.

Международният валутен фонд на свой ред прогнозира растеж от 8,1% за втората по големина икономика в света. Китай беше първата страна, засегната от коронавируса, който парализира икономиката й. След безпрецедентни мерки, замразили икономическите дейности, през първото тримесечие на 2020 г. беше отчетено историческо свиване на растежа (-6,8 на сто).

Постепенното подобряване на здравната обстановка от пролетта нататък обаче даде възможност брутният вътрешен продукт на страната отново да се увеличи. В крайна сметка Китай регистрира положителен растеж за миналата година (2,3%), за разлика от повечето страни, но това беше най-слабият резултат на страната от 1976 г. досега.

Как коронавирусът промени световната икономика?

За да подпомогне затруднената си икономика в разгара на пандемията, Китай увеличи дефицита си до 3,6 на сто от БВП. Премиерът Ли Къцян каза днес, че този процент ще бъде сведен до 3,2. Китай не разполага с бюджетен излишък от 2007 г., припомня АФП.

Тази година Пекин си е поставил за цел да създаде около 11 милиона работни места - повече, отколкото през миналата година (9 милиона), но приблизително колкото през 2019 г.

Китай очаква безработица от 5,5% след 5,6 на сто миналата година и абсолютния рекорд от 6,2% през февруари миналата година, когато беше пикът на епидемията.

ВЪЗХОД: Kитaй мoжe дa изпpeвapи САЩ ĸaтo нaй-гoлямa иĸoнoмиĸa в cвeтa (ВИДЕО)

Посочените цифри обаче не показват пълната картина на икономическата конюнктура. В Китай равнището на безработицата се изчислява, като се вземат предвид само работещите в градските зони и в сметката не влизат близо 300 милиона мигриращи работници от селските райони, много от които са изгубили работата си заради кризата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА