Боб Менендес и Джим Риш призовават за повече усилия за гарантиране на върховенството на закона

Критика от САЩ в навечерието на парламентарните избори у нас. В съвместно изявление двама американски сенатори – демократът Боб Менендес и републиканецът Джим Риш, призовават българското правителство и правораздавателната система „да положат повече усилия за гарантиране на върховенството на закона за всички граждани, а не само за някои”. Внимание е обърнато на протестите срещу правителството, като се призовава за край на корупцията, спазване на демократичните ценности и свободата на медиите.

Георг Георгиев: Позицията на двамата американски сенатори е лична

„С наближаването на парламентарните избори през април е задължително правителството на България да защити тези ценности”, се казва още в изявлението.

„В официалната страница на Сената не открихме позиция на сенатори, официално изразена чрез институцията”, заяви зам.-външният министър Георг Георгиев. 

„Самото изявление е направено от личен профил, то не ангажира институцията, не ангажира Сената, по никакъв начин не е официално изразено мнение и становище от американската държава или неин орган”, заяви Георгиев.

И продължи: „Това е позицията на нашия държавен глава". Според Георг Георгиев президентът прави внушения, че позицията е на Сената, а всъщност тя е на двама сенатори и не ангажира институцията.