Само в Благоевград ще е по-голяма, обясниха от ЦИК

С 60 сантиметра бюлетина ще гласуваме на парламентарните избори на 4 април. По-дълга ще е само в Благоевград, където има един независим кандидат. Централната избирателна комисия е утвърдила вида на изборните книжа и те са предадени за отпечатване. Това стана ясно на брифинг на ЦИК.

„Няма нищо необичайно в бюлетината, вероятно скоро ще ви бъде показана”, каза Димитър Димитров, член и говорител на ЦИК.

Коя партия с кой номер в бюлетината ще се яви на вота? (ВИДЕО)

Близо 88 000 българи в чужбина са подали заявления за гласуване, най-много са от Турция, Великобритания и Германия. Общ брой на секциите в чужбина все още няма, това се определя в момента.

ИЗБОРИ 2021: Ще стигнат ли секциите за българите зад граница?

Изборната администрация е утвърдила и начина на гласуване в болниците.

„В болниците ще има два вида секции, едните за стационарно болните, а другите - за хората с коронавирусна инфекция", обясни Таня Цанева, член и говорител на Централната избирателна комисия.

ЦИК продължава да регистрира редица граждански организации като наблюдатели, социологически агенции за правене на екзитпол, както и договори за медийни пакети. От 22 партии, регистрирани за изборите, право на медийни пакети имат 21. Право на медийни пакети имат и осемте коалиции и един инициативен комитет, които се явяват на изборите, предаде още БТА.

„В момента тече и сертифицирането на машините за гласуване. До десетина дни ще има окончателен доклад на институциите, заети с този процес", каза още Димитър Димитров.

„В момента върви и ваксинацията на членовете на СИК и всеки, който е пожелал, е получил ваксина", каза Димитров.