Д-р Тодоров: Трябва да има по-твърди мерки

Премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде спряна ваксинацията с AstraZeneca, докато се изчакат резултатите от експертизата на 57 годишната жена от Йоаким Груево, която почина вчера. В същото време постоянният ръст на положителни проби на COVID -19 принудиха властите да затегнат режима в някои от областите в страната. Трябва ли да се затегнат още повече мерките?

"Лекарите трябва да си кажат думата, тези, които имат опит с ваксини. Мои пациенти имат странични реакции, но те трябва да се обясняват от тези медици. Трябва да е ясно, че тези реакции са нормални и кога трябва да се търси помощ, ако са продължителни", това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS Таня Андреева, бивш министър на здравеопазването.

Тя добави, че мерките вършат работа, стига да са адекватни, а отговорността е на тези, които управляват кризата. Бившият министър е убедена, че трябва да има национални мерки, а не да се прехвърля отговорността на регионалните здравни власти.

Според нея спирането на плановите операции и приеми не е добро решение и не е нужно цялото здравеопазване да бъде подчинено на коронавируса. Тя е убедена, че е нужна организаця, за да не страдат останалите пациенти.

Таня Андреева е сигурна, че с вируса борба има само чрез ваксинация и мерки. А ваксинацията трябва да продължи с наличните одобрени ваксини.

Геникологът бе категорична, че не препоръчва на бременните жени да се ваксинират.

"Положението в Шумен е близко до критичното, 212 са заразените, 10 са приети от полунощ. Няма спад, в плато сме на постоянен брой заболели. Имаме 228 преструктурирани легла за COVID. Проблемът е липса на персонал", това каза и  д-р Недко Тодоров, зам.-директор на МБАЛ Шумен.

Той сподели, че се търси помощ от съседни населени места за помощ, от Търговище, Разград, Исперих, Дулово, като основно са нужни места за болните, които не могат да бъдат настанени.

Лекарят е забелязъл, че вече постъпват по-млади хора. За него трябва да се въведат по-твърди мерки, защото ще се изпадне в невъзможност да се лекуват хората.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.