Големите семейни събирания ще бъдат забранени за великденските празници

Германия удължава до 18-и април ограниченията срещу коронавируса. Гражданите да останат по домовете си пет дни около Великден и да намалят контактите, за да се опитат да спрат третата вълна.

На среща, продължила през цялата нощ, канцлерът Ангела Меркел и регионалните лидери отмениха плана за плавно отваряне на икономиката, договорен по-рано този месец.

Големите семейни събирания ще бъдат забранени за великденските празници, като ще могат да се събират до две домакинства или до петима души. Правителството ще поиска църквите да проведат службите си онлайн.

AstraZeneca: Ваксината ни защитава напълно от хоспитализация и смърт след COVID-19

От българското посолство в Берлин информират, че Велики четвъртък (1 април 2021 г.) и Велика събота (3 април 2021 г.) ще бъдат почивни дни с цел максимално ограничаване на контактите. Властите призовават гражданите да останат у дома през петте дни по Великден (1-5 април).

Разрешени са лични срещи между две домакинства, но максимум до 5 души, като децата до 14 години не се броят. Събирането на публични места е строго забранено, а ресторантите на открито ще бъдат затворени през петте празнични дни.

На Велика събота (3 април) ще бъдат отворени единствено магазините за хранителни стоки. Отправена е молба към религиозните общности религиозните събрания по време на Великденските празници да се провеждат единствено виртуално.

Германия готви нови ограничителни мерки

Центровете за ваксиниране и за тестване ще останат отворени, като гражданите са насърчавани да използват безплатните възможности за тестване.

Остават и евентуални допълнителни мерки, в случай че честотата на заразяване за последните 7 дни в дадена федерална провинция (или в три последователни дни в даден регион) надвиши 100 на 100 000 души. В такава ситуация на втория работен ден се въвеждат по-строги ограничения. Те предвиждат личните контакти да бъдат ограничени до един човек извън домакинството, като не се броят деца на възраст до 14 години. Облекченията и отварянето на магазините, музеите, зоологическите градини или спортните съоръжения също трябва да се спрат.

СПОРЕД ПРОЕКТОРЕШЕНИЕ: Удължават частичния локдаун в Германия до април

В окръзи със 7-дневна честота на заразяване над 100 на 100 000 души трябва да бъдат предприети допълнителни стъпки – например:

- Задължително носене на медицински маски, включително в лични автомобили, ако пътниците не са част от домакинството на шофьора;

- Задължения за бързи тестове в сфери, в които е трудно да се спазва разстояние или постоянно да се носи маска;

- Ограничения за излизане;

- По-строги ограничения за контакт.

Продължава да е валиден апелът за отказ от пътувания, които не са абсолютно необходими.       

Конкретните мерки за отделните региони се определят с решения на местната власт, поради което във всяка отделна провинция има разлики в подхода към прилагането на договорените на национално ниво мерки.

Германия регистрира повече от 7700 нови случая за последните 24 часа, а починалите са 50.

„Тази година ние, като казвам ние имам предвид правителството и провинциите, но преди всичко хората, бяхме на едно много трудно пътуване. Пътувнане, което имаше успехи, но също и провали. Но не трябва да се обезкуражаваме от провалите. В момента водим състезание да бъдем ваксинирани и да усетим ефектите на това възможно най-бързо. В момента пред нас има две основни стратегии - предпазливост и гъвкавост”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК