Кога може да се очаква спад в броя на болните?

"През последните дни бавно и плавно се увеличават хоспитализираните. Правим всичко възможно да увеличим своя капацитет, сега сме много по-подготвени и грижите са по-адекватни. Четвърта вълна може и да няма, но ако има, ще е през есента", това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по NOVA NEWS директорът на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов" проф. Асен Балтов.

Броят на хоспитализираните с COVID-19 расте

Той подчерта, че ако си ваксиниран, вероятността да се разболееш тежко е минимална.

"Нямаме болни в "Пирогов", които да са били ваксинирани. Ваксината все пак не гарантира на 100%, че никога няма да се разболеете отново", допълни той.

Директорът на "Пирогов" бе категоричен, че има запазени втори дози за всички, които са се ваксинирали. До края на месеца ще бъдат имунизирани всички членове на избирателни комисии, като мобилни секции ще има и в "Пирогов", чрез които ще може да се гласува.

За медика смъртността от COVID-19 у нас не е по-различна от тази по целия свят.

Европейският регулатор обяви всички странични реакции към трите ваксини (ДОКУМЕНТ)

"Младите се заразяват повече сега, като проблем е, че те в началото си мислят, че болестта ще премине. Така се получават по-тежките случаи", добави той.

Професор Балтов информира, че "Пирогов" има готовност да открие още едно отделение за COVID от понеделник, като системата е готова за още повече пациенти, като до пика според него може да се очаква нарастване на заразените с още около 1000 души.

Медикът коментира и случай с починал 23-годишен гръцки студент. Той е постъпил в "Пирогов" с травма, след това са се получили усложнения.

"Смъртта му е приченена от тежък хематом в мозъка, получен от удар след нещастен инцидент, а по случая е назначена проверка", заяви проф. Асен Балтов.

По нареждане на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов Изпълнителна агенция „Медицински надзор” също е започнала проверка по случая.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.