Иван Илиев беше заведен под конвой във Военния-апелативен съд

Обрат в съда! Соченият от прокуратурата за резидент на руската шпионска мрежа у нас се отказа да обжалва задържането си.

74-годишният Иван Илиев беше заведен под конвой във Военния-апелативен съд, който трябваше да реши окончателно каква ще е мярката му за неотклонение. Илиев обаче е оттеглил своята жалба. Така той остава зад решетките.

За първи път в новата ни история: Разкриха група за шпионаж, арестувани са военни (ВИДЕО)

Иван Илиев, бивш шеф в служба „Военно разузнаване” в МО, наречен от прокуратура „Резидента”, беше в съда само за няколко минути.

Изненадващо пред магистратите той оттегли жалбата си и така остана задържан. Според разследващите Илиев има ръководни функции сред останалите петима обвинени. Провеждал редовни срещи с участниците в ресторанти, при спортни тренировки или в автомобили.

„Това е негово право. След като всички останали лица са със „задържане под стража”, каза, че не желае да се води делото на втора инстанция”, обясни Даниела Никифорова, адвокат на обвинения Иван Илиев.

ШПИОНСКИЯТ СКАНДАЛ: Оставиха за постоянно в ареста трима от обвиняемите

А всички останали са четирима. Петият е на свобода срещу гаранция, защото е направил самопризнания.

Според прокуратурата обвинените в руската шпионска мрежа може да се увеличат.

„В хода на работата ще се прецизират обвиненията, просто материалите са много, доказателствата са много. Трябва да се анализират”, заяви полк. Стоян Лазаров, прокурор във Военно-апелативната прокуратура.

По време на разследването задържаните могат да искат съдът да им промени мерките при нови обстоятелства.