Вижте какво още каза тя

Германия спря ваксинацията с AstraZeneca на лица под 60-годишна възраст заради съмнения препаратът да води до образуване на тромби. В страната вчера обявиха и че се допуска хора, ваксинирани с AstraZeneca на първа игра да бъдат имунизирани с Pfizer/BioNTech на втора.

„От известно време текат проучвания за комбинирано приложение на ваксината на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech. Предполагам, че колегите имат известни наблюдения какво се случва. От Американския център за контрол на заболяванията казаха, че допускат при изключителни обстоятелства, когато не може да се осигури втора доза от дадена РНК ваксина, да се приложи друга РНК ваксина, т.е. Pfizer/BioNTech и Moderna да се комбинират. Това не е нещо ново”, заяви вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова за „Офанзива с Любо Огнянов" по NOVA NEWS.

Д-р Брънзалов: Ако имаме пореден пик, да бъде затворено абсолютно всичко за 10 дни

„Уговорката е, че най-добрият вариант е да се прави това, което е доказано, че работи по време на клиничните проучвания и което е одобрено от институциите”, допълни тя.

„Комбинирани проучвания текат от една страна между Astra Zeneca и Sputnik V, а от друга между AstraZeneca и Pfizer/BioNTech. При тях се следи и имунният отговор в хората, които са ваксинирани, именно с цел да се получи максимално бързо информация. Все пак това е и решение, което се взема под напора на обстоятелствата”, каза още  Александрова.

Отново нисък процент на положителните проби за COVID-19 за ден

„По отношение на тромбозите има доста страхове, това е обяснимо. Има и други медикаменти, които са известни с това, че повишават риска от такива събития, така че това не е нещо ново”, каза още тя. И отбеляза, че се очаква между 4-ти и 9-ти април информацията за ваксината отново да бъде актуализирана.

„Цялата информация за AstraZeneca е ясна и достъпна, така че хората са информирани. Всичко обаче се случва в движение. Ситуацията е екстремна. Животът по принцип няма чернова, а в сегашната ситуация сме изправени на премиера без дори да знаем какъв е сценарият”, коментира

Целия разговор гледайте във видеото.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.