Трябва да подготвим добро правителство, мотивира се премиерът в оставка

Бойко Борисов излиза в отпуск от петък. Това обяви той на днешното извънредно заседание на Министерския съвет. В Кабинета ще го замества Томислав Дончев. От изказването на Борисов стана ясно, че няма да отиде в парламента в петък. 

Борисов обяви, че започва сериозна работа по подготовката на новото правителство. „Трябва да дадем визия как ще изгледа един нов балансиран, евроатлантически кабинет. Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство“ каза Борисов. 

Борисов депозира оставката на Министерския съвет

Още утре в Народното събрание ще бъде депозиран Планът за възстановяване и устойчивост.

„Ако искат да го приемат, да го надградят. Ако искат, да си направят нов план“, коментира премиерът в оставка. 

45-ИЯТ ПАРЛАМЕНТ: Новите 240 положиха клетва (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Съжалявам искрено, че още в първия ден на новото Народно събрание има излъгани очаквания и стана ясно, че енергията на младите хора, желаещи по-добър живот, беше използвана, за да се намърдат в парламента добре забравени стари лица", каза още Борисов пред министрите. 

 

 

Той коментира, че доскоро усилено се е говорело за искането за мажоритарен вот, а отказът от него е определян като „държавен преврат“. „Ние ще внесем мажоритарни избори и ако искат, да ги приемат. Но съжалявам, че тези, които години говореха, че това е най-важното, сега ще се плъзнат по една популистка плоскост да направим субсидията на париите 1 лев и да вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията, на тези, които във всяко интервю не пропускат да кажат, че са платили протестите“, посочи Борисов.

Той отново каза, че  „новите лица“ в парламента в действителност не са никак нови, а добре забравени стари лица и даде за пример Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Христо Иванов. „Възхищавам се на младите хора, които се бунтуват, които искат по-добър живот, но съжалявам искрено, че те бяха използвани от платените протестъри. Имаше енергия, имаше млади хора, които действително искат да се променя държавата непрекъснато – именно тези хора генерират енергията и промяната.  Но те бяха използвани, за да може тези стари муцуни отново да се намърдат в парламента“, каза Борисов.