Вижте какво съобщиха те

Току-що обявената европейска суперлига по футбол, вече се разпада. Всичките шест английски клубове решиха да се оттеглят. 

Създаването на европейската Суперлига с 12 отбора беше обявено в неделя и предизвика вълна от остри реакции, както от футболните среди, така и от феновете. 

„Челси” беше първият клуб, който реши да напусне турнира, но „сините" обявиха новината последни. С най-ранно официално становище излязоха от „Манчестър Сити”, които бяха последвани от „Тотнъм”, „Арсенал”, „Ливърпул” и „Манчестър Юнайтед”, пише gong.bg.

Ето какво написаха от футболните клубове:

„Арсенал”: „В резултат на това, че се вслушваме във Вас и в по-широката футболна общественост през последните дни, ние се оттегляме от предложената Суперлига. Допуснахме грешка и се извиняваме за нея”.

„Ливърпул”: „Футболен клуб „Ливърпул” може да потвърди, че нашето участие в предложените планове за формиране на Европейска Суперлига е прекратено.​ През последните дни клубът получи представителства от различни ключови заинтересовани страни, както вътрешно, така и външно, и бихме искали да им благодарим за ценния принос”.

„Манчестър Юнайтед”: „Манчестър Юнайтед няма да участва в Европейската Суперлига. Вслушахме се внимателно в реакциите на феновете ни, правителството на Обединеното кралство и други заинтересовани страни. Оставаме отдадени на работата с други от футболното общество, за да излезем с устойчиви решения на дългосрочните предизвикателства пред играта”.

"Челси" и "Манчестър Сити" се оттеглят от Суперлига

„Тотнъм”: „Съжаляваме за безпокойството, причинено от предложението. Смятахме, че е важно нашият клуб да участва в разработването на евентуална нова структура, която се стреми да осигури по-добре финансовата честна игра и финансовата устойчивост, като същевременно предоставя значително по-голяма подкрепа за по-широката футболна пирамида. Ние вярваме, че не трябва да стоим на едно място и че спортът трябва постоянно да преразглежда състезанията и управлението, за да гарантира, че играта, която всички обичаме, продължава да се развива и вълнува феновете по целия свят. Бихме искали да благодарим на всички онези поддръжници, които представиха своите обмислени мнения". Това заяви президентът на „Тотнъм” - Даниел Леви.

Инфантино: Суперлигата е бягство от институциите

„Челси”: „Както бе съобщено по-рано тази вечер, футболен клуб „Челси” може да потвърди, че е започнал официалните процедури за оттегляне от групата, разработваща планове за Европейска Суперлига. След като се присъединихме към групата в края на миналата седмица, сега имахме време да разгледаме въпроса изцяло и решихме, че продължаващото ни участие в тези планове няма да бъде в най-добър интерес на клуба, нашите привърженици или по-широката футболна общност”.

Висшата лига и ФА са категорични, че няма да накажат клубовете, влезли в Суперлигата, но ще бъдат предприети директни действия срещу самите собственици.

Червен картон за европейската Суперлига от Борис Джонсън

ОФИЦИАЛНО: Обявиха създаването на Европейската Суперлига

ФИФА изрази неодобрение към създаването на Суперлигата

Ето защо създават Суперлигата, парите са колосални