Извършителят вече е задържан

Мъж застреля свой съсед и след това се барикарида в дома на майка си. Това се случи във врачанското село Манастирище. Предполагаемият извършител е 45-годишен мъж, за когото се твърди, че има сериозно психично заболяване.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Агресивният мъж излязъл от къщата си на улицата, по която в този момент двама братя се връщали от работа с автомобила си. Мъжът насочил пистолет срещу единия от тях - 33-годишен мъж и го е ранил тежко.

Съседи са опитали да осигурят бърза помощ на пострадалия и да го закарат в Козлодуй, но по пътя за болницата той е починал.

„Това е ненормално. Децата ми си идват от работа. Минават покрай тях, мъжът излиза и застрелва малкия ми син, а двамата му сина са в колата”, разказа Рени Тончева - майка на убития.

Мъжът още миналата година е бил настанен в психиатрично отделение, но след това е бил пуснат. Според местни той по принцип е бил агресивен. Те не знаят обаче откъде се е сдобил с пистолета.

Откриха труп на жена във Враца, 3-годишното й дете е тежко ранено

„Произведени са няколко изстрела с огнестрелно оръжие. По разпореждане на главния секретар са изпратени екипи от София от главна дирекция „Жандармерия” и СОБТ. Проведена е операция, при която е задържано лице на 45 години без криминални и противообществени прояви”, заяви министърът на вътрешните работи в оставка Христо Терзийски.

„Колегите си свършиха работа, няма пострадали, извършителят е задържан”, обобщи главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов.

 

 

Той обясни, че веднага след подадения сигнал за 45-годишен мъж, който след извършено престъпление се е заключил  в къщата на майка си, е бил отцепен районът, а на място спешно е бил насочен екип от Главната дирекция „Жандармерия, специализирани операции и борба с тероризма“, бил е установен контакт с извършителя и той е бил задържан без да оказва съпротива. 

Главният секретар на МВР поясни, че една от причините на място да бъдат и специализираните части е била продиктувана от факта, че в къщата е била и майката на задържания и  възможността тя да стане потенциален заложник.

"Благодаря на колегите от ГД“ЖСОБТ“ и от ОДМВР-Враца за перфектно проведената операция, при която бе неутрализиран опасен човек", заяви министърът на вътрешните работи в оставка Христо Терзийски. Той изказа искрени съболезнования на близките на загиналия мъж.

„Задържаният е с психични отклонения. Диагностициран е през 2007 г. Многократно е бил настаняван в заведения за специализирано лечение. Последният път, когато е бил в такова, е бил през 2020 г. Не му е давано оръжие. Към момента той твърди, че го е закупил от преминаващ търговец. Предстои да установим как той точно го е придобил”, каза главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

„Лекуван е, но лечението не е дало резултата. Винаги съществуват варианти състоянието на лица с такива проблеми да се обострят. Те не осъзнават какво вършат и не са виновни за състоянието, в което изпадат”, каза още той.

Разследването по случая продължава.