Министерството на културата връчи на актьора отличието „Златен век“

Актьорът Ники Сотиров бе удостоен с една от най-престижните награди в България "Златен век".

За него това е най-голямата награда за култура и отличаването му е признание и отговорност.

Наградата е за изключителен принос към българската култура и разпространението й по света, както и утвърждаването на българската идентичност.

Творецът заяви, че винаги където е гостувал е подчертавал българския си произход, за него България е над всичко.

Играл е в 40 държави, като винаги е изтъквал, че е българин. Той прави асоциация с Мария Бакалова, която винаги обявяват като „българската актриса“.

Ники Сотиров: „Маскираният певец” е голяма емоция

Получава поздравление от Мария Петрова, която го окуражава с примера на Антъни Хопкинс, който взе Оскар на 83 г. Според него за твореца думата „пенсия“ е духовна смърт.

"Изкуството е мисия, то е като водата – винаги намира място откъде да изтече. Не е важно да вярваш в Бог, а да му се довериш", смята Сотиров.

Той го прави след обиколка на Израел. В параклисче с мраморно-златен саркофаг свещеник на български му казва „Бог да те благослови, Бог те обича“!

"Трудът, който полагаш не е право пропорционален на успеха, затова ставаш още по-голям мечтател в изкуството", сподели той.

В момента работи по спектакъла „Мюзикалисимо“ – той опит за арт риалити, прави го с деца от Асоциация за подкрепа на децата – съставен е от откъси от различни мюзикъли, негови текстове и представлява микс от много изкуства.

Връчиха почетните отличия „Златен век“ на изявени културни дейци (СНИМКИ)

Поканени за участие са Наско от БТР, Влади Михайлов, Роберта, Васко Петров.

По думите му Мария Бакалова пише история на България, не само на киното - тя е пионер. 

Според Ники Сотиров човекът на изкуството няма право да мисли за пенсиониране, а наградата е дошла в подходящо време – в Страстната седмица, защото изкуството е страст, но и страдание.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.