На орбиталния комплекс в момента има седем души

Системата за получаване на вода Water Processor Assembly, /WPA/, инсталирана на американския модул на Международната космическа станция /МКС/, е излязла от строя и е била изключена от захранването.

Апаратът на НАСА Voyager улови звука на Космоса (ВИДЕО)

Това е направено, за да се избегне теч в сегмента "Транкуилити" . "Екипажът е вън от опасност и разполага на борда на станцията с различни резервни части за осъществяване на ремонта. Той се очаква да бъде завършен в началото на следващата седмица", се казва в комюнике на НАСА.
Космическото ведомство изтъква, че на МКС има достатъчно запаси от вода, които могат да задоволят потребностите на екипажа в продължение на няколко месеца.

Четирима астронавти от МКС се върнаха успешно на Земята (ВИДЕО)

Системата WPA се използва за рециклирането на водата от многобройните източници и за превръщането й в чиста питейна вода за членовете на екипажа на МКС.

НАСА удължи мисията на хеликоптера на Марс

Понастоящем на борда на МКС се намират седем души. Космонавтите от Роскосмос Олег Новицки и Пьотър Дубров, астронавтите от НАСА Марк Ванде Хей, Шейн Кимброу и Меган Макартър, астронавтът от Европейската космическа агенция Тома Песке и японският астронавт Акихико Хошиде.

Източник: БТА