Много страни призоваха за налагане на санкции

Остра реакция от западните държави, след като пътнически самолет, изпълняващ вътрешен полет в Евросъюза, беше отклонен и принуден да кацне в Беларус, за да бъде арестуван опозиционен активист. Брюксел нарече случилото се „отвличане” и заговори за нови санкции срещу Минск. 

Много страни призоваха за налагане на санкции. Няколко авиокомпании вече обявиха, че ще заобикалят въздушното пространство на Беларус.

СКАНДАЛ В МИНСК: Самолет се приземи принудително заради опозиционер

Самолетът на „Райънеър”, изпълняващ полет от Атина до Вилнюс, е снижавал над Беларус, когато близо до границата с Литва диспечерите съобщават, че трябва да кацне заради заплаха за сигурността на борда.

„В един момент просто сменихме посоката на полета и завихме наляво. Екипажът каза, че капитанът ще обясни ситуацията скоро и след 5-10 минути се оказа, че ще кацнем в Минск по технически причини. Никой не спомена за терористична заплаха или бомба”, обясни пътник.

Машината е съпроводена от беларуски изстребител до летището в Минск. 

„Когато получихме информация за бомбена заплаха срещу граждански самолет в нашето въздушно пространство, военновъздушните сили бяха поставени в състояние на готовност. Когато командирът на този самолет реши да кацне на алтернативно летище и насочи самолета към Минск, беше взето решение да бъде вдигнат МИГ-29”, коментира заместник-командирът на ВВС на Беларус генерал-майор Андрей Гурцевич. 

При приземяването в Минск е арестуван беларуският опозиционен журналист и блогър Роман Протасевич. В страната си той е обвиняем за тероризъм заради отразяването на антиправителствените протести срещу Алекандър Лукашенко. Западът реагира остро и нарече приземяването на самолета „отвличане”.

„Първо: настояваме за освобождаването на Роман Простасевич. Второ, ако това не се случи, ще настояваме за много тежки санкции, не само от страна на Евросъюза, включително обявяване на беларуското въздушно пространство за небезопасно за гражданската авиация, но и за налагане на забрана за кацане на беларуската авиокомпания в държавите от ЕС и НАТО”, посочи президентът на Литва Гитанас Науседа. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен настоя за санкции след инцидента. Държавният департамент на Съединените щати нарече скандала „шокиращ”. Шефът на „Райънеър” заяви, че според него на борда на отклонения самолет е имало служители на беларуското КГБ, които не са се върнало обратно на борда.

„Мисля, че това се случва за първи път на европейска авиокомпания. Искам да кажа, че това беше случай на държавно организирано отвличане. Това беше организирано от държавата пиратство”, заяви гл. изп. директор на „Райънеър” Майкъл О'Лиъри.

Виден опонент на беларуския режим, 26-годишният Роман Протасевич е съосновател и бивш главен редактор на опозиционната беларуска медия „Нехта”. Миналата година властите в Беларус обявиха канала на „Нехта” в Telegram за екстремистки.

„Излязохме на разходка със съпруга ми, отворих каналите на Telegram и всички те заговориха за заплаха от бомба в самолет, че има съмнение за заплаха.  И веднага разбрахме, че това се глупости и са планирани действия от съответните структури, защото те искаха да задържат Роман. Наистина се надявам международната общност да го защити, надявам се толкова много за това”, каза майката на Роман Протасевиче - Наталия Протасевич.

Когато разбрал, че самолетът ще бъде принудително приземен в родината му, Роман Протасевич споделил, че го заплашва екзекуция, разказва пътник, седял до него в машината на „Райнеър”.

Репортер: Антоанета Николова