Представителят на комисията днес е заявил пред съда, че производителят е нарушил грубо сключения миналото лято договор

Делото, заведено от Европейската комисия срещу AstraZeneca за неизпълнение на договора за доставка на ваксини срещу COVID, започна днес в съд в Брюксел. Решението се очаква след няколко седмици, отбелязват местни медии.

Представителят на комисията днес е заявил пред съда, че производителят е нарушил грубо сключения миналото лято договор. Комисията отчита, че в първото тримесечие на тази година са били получени едва една четвърт от очакваните количества.

Ханкок: Ваксините на Pfizer и AstraZeneca са ефективни срещу индийския щам

Според ЕК производителят не е направил "всичко по силите си", за да изпълни договора и не е използвал всички производствени мощности в ЕС на негово разположение. Производителят е изнасял готовите ваксини предимно за Великобритания, както и за Япония.

От AstraZeneca определят този иск като неоснователен и отбелязват, че от началото на производството са доставили по света 400 милиона дози ваксина. ЕС вече изрази очакване дружеството да бъде глобено за неспазване на договора.

Проучване: Ваксината на AstraZeneca, последвана от доза Pfizer е безопасна и ефективна

В започналото днес дело се очаква съдът да реши дали въпросът с доставката на липсващите дози е спешен, а по второ дело да постанови глоба, ако приеме становището на ищеца.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

 
 
Източник: БТА