Според властите това „се основава на научни доказателства”

Здравните власти на Канада удължиха с един месец срока на годност на близо 50 000 ваксини на AstraZeneca, който изтичаше утре, предаде Франс прес.

Канадското министерство на здравеопазването увери вчера, че удължаването на срока на годност на ваксините „се основава на научни доказателства”. По този начин местните власти ще могат да използват вече наличните си запаси, се подчертава в изявлението.

Започна делото на ЕК срещу AstraZeneca

Говорителка на министерството уточни, че на 22 май е имало около 49 000 ваксини на AstraZeneca, чийто срок на годност е изтичал на 31 май. Според Си Би Си голяма част от тях трябва да бъдат поставени в провинция Онтарио.

Здравните власти на страната бяха одобрили шестмесечен срок на годност на ваксините. На 27 май те са получили от компанията документ „включващ данни за стабилността на продукта и данни, получени от математически модели, които показваха, че качеството, безопасността и ефикасността на двете партиди ще се запазят още един месец, или общо седем месеца”.

Безопасно ли е смесването на доза AstraZeneca и РНК препарат

Някои канадски провинции обявиха през този месец решението си да спрат поставянето на първи дози от ваксината на AstraZeneca поради нарасналия брой случаи на съсиреци, свързани с ваксината. Но тя все още се използва за лицата, получили първа доза от AstraZeneca и желаещи да получат втора.

До момента в Канада са поставени около 23 милиона дози ваксини. Малко над 55 на сто от населението са получили една доза, а 5 на сто са получили по две. Освен AstraZeneca в страната се използват ваксини на Pfizer, Moderna и „Джонсън и Джонсън”.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Източник: БТА