В Деня на детето ще бъде организирана фотографска изложба

Единствената специализирана детска болница у нас има спешна нужда от нова апаратура. Оборудването струва 75 000 лева, а за да се съберат, от лечебното заведение ще организират благотворителна акция.

Около 6000 малки пациенти се лекуват в детската болница всяка година. Стотици са и новородените, които още с появата си на бял свят идват за лечение тук.

„Колкото е важно да разполагаме с компетентни медицински кадри, толкова е необходимо да бъдем обезпечени с медицинска апаратура”, обяснява доц. Даниел Илиев, СБАЛ по детски болести „Проф.д-р Иван Митев”.

Ананиев: До 20 януари се възобновява приемът в Педиатрията

Това обаче не винаги е възможно.

„За съжаление масово бюджетите на болниците не позволяват постоянна подмяна на апаратурата”, обяснява д-р Благомир Здравков, директор СБАЛ по детски болести „Проф.д-р Иван Митев”.

Портативен ехограф, транспортен респиратор и реанимационна количка. Това е част от списъка с оборудване, от което спешно се нуждае педиатрията

„Наличната апаратура не е вечна, тя се амортизира за един относително къс период от време, защото много от мониторите ни работят по 24 часа, 365 дни”, обясни доц. Даниел Илиев.

А амортизираната апаратура създава проблеми не само за пациентите.

„Недостатъчната или неизправната апаратура поставя първо самите медици в доста затруднена ситуация, а децата-пациенти имат нужда от по-специфични апаратура, която логично е по-скъпа и по-малко фирми я предлагат”, обясни -р Благомир Здравков.

За да се събере сумата за шестте апарата, болницата организира благотворителна акция. В нея главна роля ще има актьорът Владимир Карамазов, който ще предостави 20-ет свои фотографии за продажба.

„Досега не съм искал да продавам снимките си, но това е първият път, в който видях възможност да помогна чрез моето фотографско творчество - особено на децата. Всеки трябва да подкрепя здравеопазването - кой както може. Аз съм радостен, че имам възможност да го направя по този начин”, заяви актьорът.

Повредена машина за рехабилитация затруднява лечението на деца в „Св. София”

На кадрите му са запечатани детски лица, а някои от снимките вече имат международно признание.

„Това са деца, които съм срещал през моите пътувания. Моите фотографии на деца не са типичните фотографии и те не са жизнерадостни портрети, те са портрети, върху които човек може да се замисли”, смята Карамазов.

Така първата фотографска изложба на актьора ще бъде с благородна кауза. Инициатива ще се проведе в Деня на детето, а фотографиите ще бъдат изложени в двора на лечебното заведение. 

От болницата поемат ангажимент да дадат отчет за всеки изразходван лев.