В момента тече ремонт на интензивното отделение на болницата

Интензивното отделение в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" ще започне работа от 20 януари 2020 г. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в пленарна зала.

Спешният прием в Педиатрията беше спрян заради липса на достатъчно специалисти. Причината се оказа напускането на анестезиолози и педиатри след случая с починалия 3-годишен Алекс.

„В момента се водят преговори за двама анестезиолози, които да осигурят екипа, който трябва да работи, за да функционира интензивния сектор. Така че до 20 януари, когато ще приключи ремонтът, отделението ще започне да работи в пълния си капацитет”, заяви Кирил Ананиев.

„Не бяха срещи с премиера, не бяха отпускани средства, аз не знам пишат ли ви ги тези неща?, попита Ирена Анастасиева от БСП.

„Можем да им бъдем полезни не само с политизиране на темата, а с намирането на специалисти”, заяви Даниела Дариткова от ГЕРБ.

Педиатрията в София спира приема на спешни случаи

Министър Ананиев увери, че през периода, в който това отделение не работи, децата, нуждаещи се от интензивно лечение, ще бъдат насочвани в приемните на "Пирогов", Националната кардиологична болница и Александровска болница, за което са сключени договори с лечебните заведения, предаде БТА. 

В началото на своя отговор Ананиев отчете, че в последните години състоянието на педиатричната помощ е незадоволително, както по отношение на извънболничната, така и по отношение на болничната помощ. По думите му причините за това са многофакторни и комплексни, като най-съществената е липсата на национална многопрофилна университетска детска болница. Като "разкъсана" и "неефективна" министърът определи връзката между общопрактикуващите лекари и педиатричните клиники и отделения.

Министър Ананиев посочи, че след трагичния инцидент с 3-годишния Алекс от 14 ноември, освен разпоредената от него проверка е създаден и координационен механизъм, който регламентира приема на деца в спешни случаи. Министър Ананиев обясни, че "Пирогов" е лечебното заведение, което поема спешния прием на деца на територията на София. Той посочи, че ще се ползва консултативната помощ на педиатри от други лечебни заведения по профила на редица тесни педиатрични специалности. "Ще се използва в максимална степен административният капацитет на Националната кардиологична болница в областта на кардиологията, както и на Александровска болница в областта на пулмологията", уточни той.

Здравният министър посочи, че на 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда на регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване на територията на лечебното заведение и получават поредния номер. По думите му плановите пациенти получават номер с бял цвят, а спешният прием - в червен, като им се дава приоритет при повикване в кабинет.

"Предстои проучване на техническите и финансовите възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система", посочи Ананиев.

Скандал в парламента заради педиатричната болница в София

По думите му ще бъдат предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно диагностичния блок на територията на дъщерното дружество на болницата, като по този начин министър Ананиев посочи, че очаква да се получи разделяне на потока на плановите пациенти от този на спешните. Така, намиращият се на територията на болницата приемен кабинет, ще остане само за спешни пациенти, каза той.

По отношение на финансовия одит на лечебното заведение, Ананиев каза, че към 30 септември 2019 г. болницата няма просрочени задължения и дружеството може да покрие всичките си краткосрочни задължения. По отношение на кадровата политика, проверката на лечебното заведение показва, че към 30 януари 2019 г. има 248 заети щатни бройки, новоназначените служители са 31, а освободените 35. "Констатирано е, че в клиниките и отделенията има 26 незаети бройки, от които един лекар, 24 медицински сестри и един технолог", отчете Ананиев и изтъкна, че текат предизвестия за прекратяване на трудовите правоотношения с двама педиатри и двама анестезиолози. "Във връзка с констатираните незаети щатни бройки е препоръчано на лечебното заведение да предприеме незабавни действия за привличане на специалисти. Днес тези разговори се водят с цел възможно най-бързо да се преодолее тази криза", увери здравният министър.

По думите му към 30 септември 2019 г. средната брутна работна заплата на персонала в Детската болница "Проф. Иван Митев" е 1225 лв. при отчетена за 2018 г. 994 лв., тоест увеличението е с 23,24 на сто. Увеличението при медицинските специалисти е 7,68 на сто, докато при лекарите със специалност - 26,4 на сто.