Сагата с парите за машините за гласуване продължава

Сагата с парите за машините за гласуване продължава. Месец преди изборите преговорите между Централната избирателна комисия и фирмата доставчик попаднаха в задънена улица. В крайна сметка разговорите са били прекратени. Най-вероятно вотът ще се проведе с наличните устройства.

„При 9600 машини ще има затруднение в организацията на изборите, но аз не мисля, че трябва да се драматизира прекалено много. Отпада възможността от инсталиране на втора машина в най-натоварените секции”, заяви Цветозар Томов.

НЕДОСТИГ НА МАШИНИ: Ще се стигне ли до гласуване с бюлетини в някои секции?

За нова обществена поръчка време няма. От „Сиела Норма” свалиха цената от 15 млн. лв. на 14 млн. за 1500 машини за изборите на 11 юли и предложиха обща цена от 30 млн., като включват освен парламентарните, и президентските избори.

„Ние изкарваме честно парите си и с тези 6,5 млн. не можем да покрием разходите си. Моето усещане е, че вървим към робовладелско общество. Третирани сме като роби, които трябва да работят. И сме призовавали ЦИК бързо да обяви параметрите, за да може не само ние, но и нашите конкуренти да участват. Никой не би се вързал на подобна абсурдна цена”, заяви Веселин Тодоров от „Сиела Норма".

„Абсурдно е да имате максимална цена и да обявявате два пъти по-висока”, коментира Томов.  

Според председателя на 45-ото Народното събрание Ива Митева нито ЦИК, нито „Сиела Норма” могат да обяснят как е формирана цената за машините.

От „Сиела Норма” отказват да доставят още машини за вота

„Когато ние, на заседанието на Комисията по правни въпроси, разглеждахме този въпрос, представителят на „Сиела” заяви, че има 1500 машини и могат да бъдат безпроблемно осигурени. Сега вече тези 1500 машини трябва да струват 15 млн.”, коментира Митева. Така, по думите й, може да пострада машинният вот в чужбина.

„Може да се случи така, че да няма машини в чужбина. В България все се надявам ЦИК да успее да осигури машини. Има опции за наемане на машини от Албания, белгийците имат такива машини. Още повече Изборният кодекс предвижда при непреодолими обстоятелства да се включи и хартията”, каза Митева.

Ива Митева: Този път от ИТН ще се опитаме да направим правителство

„Белгийските машини са собственост на около 300 общини, питали сме”, каза Веселин Тодоров.

От Централната избирателна комисия са категорични, че вотът може да се проведе спокойно при добра организация, въпреки обстоятелствата и ако опашките пред секциите не надхвърлят 50 души.