Как да подходим при алергии от липа, коприва и живовляк?

Новата седмица започва с много висока концентрация на три вида полени - липа, коприва и живовляк. Колко опасни могат да бъдат точно тези полени? Как да си помогнем при алергичен пристъп. И кои са най-добрите методи за диагностика на алергиите? По темата в "Пулс" говори  д-р Диана Христова, алерголог в Александровска болница. 

По думите на специалиста заради полените хората се оплакват от запушен или течащ нос, сърбеж в очите и ушите, при по-тежките случаи може да се появи задух и свиркащо дишане, което значи сезонна бронхиална астма.

Полените са мъжките полови клетки на растенията, в моментите на обилния им цъфтеж, се появяват алергиите.

Как да предпазим кожата си от атопичен дерматит? (ВИДЕО)

"Ако деца са имали атопичен дерматит продължително време в сгъвките на лактите и колената, има по-голяма вероятност да имат респираторни алергии", обясни д-р Христова.

Потриването на лицето и появата на по-тъмни кръгове около очите също са симптоми на алергия. Честото кихане е механизъм за очистване на респираторния тракт, но ако серията е над 7 пъти и се появява в обичайна ситуация, може да е сигнал за алергия.

"Лечението е имунотерапия, свързана с приложението на системни или назални антихистамини, в някои случаи и локално кортикостероидни препарати. Нелекувана алергия може да се превърне в астма", сподели алергологът.

Целия разговор гледайте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.