Това би могло да се случи, ако се увеличат часовете за кормуване

Шофьорските курсове може да поскъпнат с около 200 лева, ако се увеличат часовете за кормуване. Идеята е от 31 да станат 42.

Миналата година транспортното министерство подготви промени в Наредба 37, сред които увеличаване на задължителните часове за кормуване. Серия от протести на автошколи блокира процеса. Сега обаче предложението отново е на дневен ред, като се очаква до края на седмицата ресорният министър Георги Тодоров да проведе среща с бранша. Според транспортното ведомство увеличаването на часовете за кормуване е необходимо и се прави в отговор на черната статистика по пътищата.

Как инструктори и курсисти приемат новите правила при шофьорските курсове? (ВИДЕО)

Георги Трапов вече е преминал през теоретичната част на обучението си за шофьор, но зад волана за първи път седнал наскоро. Напътствия получава от Велин Бората, който е инструктор. Според него фалстартът е обясним.

Георги има на пътя едва 4 часа практика. Смята, че до края на курса ще подобри уменията си, но добавя, че опит се добива след взимането на книжка. „Все още ми е трудно да преценявам ситуациите. Най-сложно от всичко е да се справям със стреса, когато не знам какво да правя“, коментира той. И добавя, че одобрява идеята за повече часове.

„На пътя трябва да излизат абсолютно подготвени водачи”, смята служебният министър на транспорта Георги Тодоров.

Според него часовете ще се увеличат, когато в бранша има консенсус нужна ли е промяна.

Скъсаните на кормуване 3 пъти - отново на курс

„Повечето фирми гледат на курсиста като касичка, от която могат да вземат пари“, коментира Велин Бората.

Точна сметка с колко ще скочи цената на курса - няма. „Такава сметка не сме правили“, каза Георги Тодоров.

„Нормално е да се качи и цената на курса“ 20:06 „Но да говорим за някакви 200, 300 или 100 лева, когато всеки ден на пътя умират млади хора, аз лично се въздържам да говоря за парични знаци“, каза Красимир Георгиев.