Отговаря специалистът по инфекциозни болести от ВМА д-р Магдалена Баймакова

Първи случай на хантавирус у нас, той е доказан с ПСР тест. Това се случва в Областната болница в Пазарджик. Диагнозата на пациента е хеморагична треска с бъбречен синдром. Заболяването се среща рядко, но е тежко и с висок леталитет. Заболяването, породено от хантавируса, не е заразно, не може да се предава от човек на човек.

В предаването "Пулс" по NOVA NEWS гл. ас. д-р Магдалена Баймакова специалист по инфекциозни болести от ВМА поздрави екипа в Пазарджик за добрата работа по този случай.

По отношение на варианта Делта на коронавируса д-р Баймакова сподели, че при всеки случай трябва да се прави тест и диагностика, като симптомите са познати и е предизвикателство да се отличи баналната настика от нещо по-сериозно. За нея най-сигурно е при съмнение да се направи тест. 

С бебе на море: Съвети за безпроблемна почивка (ВИДЕО)

За летните инфекции специалистът заяви, че освен респираторни симптоми, на горни и долни дихателни пътища, има такива и при уши, нос, гърло, очи, както и чревни инфекции, обривни прояви, а най-сложно е, когато има и засягане на нервната система. 

Д-р Магдалена Баймакова разясни, че терминът "летен грип" всъщност е респираторна инфекция, причинена от вируси с голямо разнообразие в клиничната картина. 

Вижте повече във видеото.