Изборът на министър-председател и състав на Министерския съвет се състои в две гласувания в пленарната зала

Първото заседание на парламента се свиква с указ на президента. Открива го най-възрастният народен представител и депутатите полагат клетва. На първото заседание се избира председател на парламента и негови заместници.

Процедурата продължава с консултации при президента. След тях Румен Радев ще връчи – първия мандат на кандидата за министър-председател посочен от най-голямата парламентарна група – „Има такъв народ”.

Ако в 7-дневен срок партията на Слави Трифонов не успее да предложи състав на Министерски съвет, президентът връчва втория мандат. Той ще отиде при ГЕРБ-СДС. Ако и тогава не бъде сформирано правителство, идва ред за третия мандат. Той се връчва на парламентарна група по избор на президента.

Изборът на министър-председател и състав на Министерския съвет се състои в две гласувания в пленарната зала. За да се стигне дотам е необходимо да има 121 депутати в залата и с обикновено мнозинство от минимум 61 депутати да бъде избран премиер, а след това и кабинет. Съществува и хипотезата – да бъде избран министър председател, но не и кабинет. Тогава се пристъпва към връчването на втори мандат.