Папката получи кандидатът за премиер

Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на първата политическа сила – „Има такъв народ”.

Папката получи кандидатът за премиер Пламен Николов.

Пламен Николов е кандидатът за премиер на ИТН (ВИДЕО+СНИМКИ)

„В резултат на изборите от 11 юли на вас се падна отговорността да получите първия мандат. Хората гласуваха за вас с очаквания да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберем с кои личности”, каза държавният глава, обръщайки се към представителите на ИТН.

След това Радев се обърна и към кандидата за премиер, който има седем дни да върне мандата - изпълнен или неизпълнен.

„Трупат се неотложни проблеми, за да се допусне провал. Вярвам и съм убеден, че го осъзнавате. Българите очакват вашите предложения за кабинет в рамките на установеният от Конституцията срок. Желая ви успех”, каза президентът.

„За мен е чест и отговорност да получа този мандат. Ще направя всичко възможно всичко да бъде по установените закони”, заяви Николов, след като получи папката с мандата.

Кой е Пламен Николов?

По закон първият мандат се връчва на най-голямата парламентарна група. В 46-ото народно събрание това е "Има такъв народ". Партията на Слави Трифонов има 7 дни, за да представи вариант за редовен кабинет.

В случай, че върнат мандата, рулетката се завърта и отива при втория. Тук отново Конституцията определя това да е ГЕРБ-СДС, които също ще имат 7 дни. От партията на Бойко Борисов вече многократно заявиха, че веднага ще върнат папката.

Ако се стигне дотам, третият мандат се връчва на група, посочена от държавния глава Румен Радев и тук вече конкретно разписан срок няма.

НОВ КАБИНЕТ ИЛИ НОВИ ИЗБОРИ - ВСИЧКО ПО ТЕМАТА ЧЕТЕТЕ ТУК