Поправката в Закона за радиото и телевизията затяга правилата за чуждата собственост на медиите

Полският Сейм одобри спорен законопроект, който, според критиците му, ограничава медийната свобода. Гласуваната поправка в Закона за радиото и телевизията затяга правилата за чуждата собственост на медиите.

Според опозицията целта на текста е да заглуши критичната към управляващите телевизия TVN24 собственост на американската компания „Дискавъри”.

Законопроектът постановява, че собственици от страни извън Европейския съюз нямат право да притежават контролни пакети от полски медии. Сега законът отива в Горната камара - Сената.

„Това е противоконституционен закон, който има за цел да запуши устата на свободните медии. Той е несъвместим с международните договори. Днес той засяга една от телевизиите - всички знаем за коя става дума, но всъщност това засяга сигурността на Полша, защото никой нормален инвеститор няма да иска да дойде в държава, където за една вечер може да бъде приет закон за изхвърляне на капитал от държава съюзник”, заяви Борис Будка - опозиционен депутат от Гражданска платформа.