От ИТН, БСП и „Демократична България" заговориха и за съд

Призив за пълно разследване на виновните за полицейската агресия, след разпространените вчера кадри от протестите миналото лято. От БСП и „Демократична България" настояват да се потърси отговорност на бившите вътрешни министри Младен Маринов и Христо Терзийски. Двете партии заговориха и за съд.

ЕКСКЛУЗИВНО ЗА NOVA: Говори студентът, пребит зад колоните на МС

Според „Демократична България” и БСП кадрите се появяват чак сега, защото са били крити от предишната власт. „И Терзийски, и Младен Маринов трябва да бъдат изправени в съда и трябва да бъдат разследвани, защото нередовите полицаи носят отговорност за това поведение на полицията”, заяви Ивайло Мирчев.

Показаха кадри от камери зад колоните на МС от протестите миналото лято (ВИДЕО+СНИМКИ)

„ГЕРБ вече не управляват и истината за техните действия излиза наяве. Това, което видяхме, трябва да завърши с отговорност.  Нямаше сила, която да докара тогава в парламента Борисов, нито министър Маринов, затова сега, когато имаме служебно правителство, всичко започна да си излиза в публичното пространство”, каза Явор Божанков от БСП.

На фона на това обединение за справедливост, нещата с евентуален трети мандат стоят различно. Ако президентът реши да даде мандата на БСП, социалистите са готови да издигнат служебния кабинет.

„Министрите от него може да се съгласят, може и да не се съгласят. Може другите преговарящи сили да имат някакви различни виждания. Философията на служебния кабинет е нашата основа, защото той обедини хора с различни разбирания и различни политически ориентации”, посочи още Явор Божанков.

Комисията за полицейско насилие на протестите ще иска информация от службите

От „Демократична България” обаче са категорични – няма да подкрепят БСП, ако те получат мандата. „В „Демократична България” имаме коалиционно споразумение. В него много ясно е записано, че „Демократична България” няма да подкрепи управление с мандат на БСП, на ГЕРБ и на ДПС. Ние ще го спазим това”, заяви Ивайло Мирчев.

Вместо това те искат нови разговори. „Трябва да седнем и да се разберем за правителство, което да преведе страната през зимата, с много ясни приоритети. Трябва да направим това и април месец да отидем на нови избори. „Има такъв народ” да се върне на масата на преговорите. Те наистина трябва да излязат от този политически пубертет, който карат в момента”, добави Мирчев.

„Борисов, ето това е твоята демокрация. Гледай го този клип. Гледай го постоянно. Ако ти е останала някаква съвест. Поеми си отговорността, освободи България от себе си. И другият - Гешев. Човекът, който си пазеше собствената власт и човека, който укриваше записите в продължение на една година и наказани няма”, коментира Христо Иванов.

"Изроди срещу Цвети. Изроди срещу децата, които си искат държавата". Така лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов коментира разпространените кадри от протестите миналата година. 

"Тези кадри са били скрити от бившите управляващи. Но истината, рано или късно, излиза наяве и ГЕРБ и присъдружните им партии от “патриоти” не успяха да скрият зад колоните на Министерски съвет този брутален режим, в който сме живяли над 10 години. Режим, който пази властта си с бой", написа още Трифонов във Facebook

 

 

"Потресаващи са кадрите, които показват насилие над протестиращи. Всички днес говорим за тях. Но говоренето не стига". Това заяви във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова относно разпространените кадри от протестите миналата година.

Полицаите от записа с насилието зад колоните на МС поименно да бъдат извикани в парламента, призова Мая Манолова.

А евродепутатът Петър Витанов обяви, че ще запознае Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламен с кадрите от полицейското насилие.