Целият бюджет е изхарчен до април, обясни регионалният министър

Бюджетът на АПИ за 2021 година е разделен на две. Едната част е за текущи ремонти и поддръжка, а другата - само и единствено за магистрала „Хемус”. Това обясни на брифинг регионалният министър Виолета Комитова. По думите й за ремонти и поддръжка са предвидени 382 милиона за цялата година. Тези пари са гласувани миналата година.

„След като вече е гласувана тази сума, предишното ръководство на АПИ възлага по договори текущи ремонти и поддръжка в размер на 1,5 милиарда лева”, обясни Комитова. Освен това, когато е поело Пътната агенция, новото ръководство открива, че вече са разплатени 382 милиона. Така, по думите на регионалния министър, до април целият бюджет е бил изхарчен. 

„Попитахме фирмите защо са работили, без да са обезпечени техните договори. Работили са срещу аванси. Така било от няколко години. В края на годината получавали парите си с министерски постановления”, обясни Комитова. Парите идвали от бюджетния излишък.

Тя представи данните от последните няколко години. През 2018-а бюджетът е бил за 328 милиона, а в края на годината са разплатени над 2 милиарда, обясни още Комитова. През 2019 г. са били предвидени над 420 милиона, а са изплатени над 1,4 милиарда. През 2020 са заложени 339 милиона, а реално платените са над 1,7 милиарда.

Снимка: АПИ

„В година като тази, в която има толкова избори, вероятността да управляват тези, които са правили бюджета, е почти нулева. Да дадеш в бюджета 382 милиона, а да заложиш за разплащане 1,5 милиарда, това е форма на измама. Ти си измамил фирмите. Това е лоша бюджетна практика. Доколкото ми е известно вече се разглежда това в Софийската градска прокуратура, има преписки”, коментира говорителят на служебния кабинет Антон Кутев. „Нашето правителство си заминава след 1-2 седмици, след това ще дойде друго правителство, а към нова година може би ще има трето правителство, което ще е четвърто за тази година. Значи тези хора са обещали пари, които не могат да гарантират”, заяви Кутев.

Той отговори и на обвиненията, че с актуализацията на бюджета не са предвидени тези пари.  

„С актуализацията беше важно да се осигурят пенсиите, парите за първи линия, мерките за бизнеса. Тази актуализация има друга цел”, каза Кутев.

В момента се търси решение и на въпроса как ще се подсигури зимното поддържане на пътищата. „Стараем се да го решим. Има няколко варианта, имаме идеи как да го организираме”, заяви шефът на АПИ Ивайло Денчев.

По думите му ще се търси решение и за отсечката от пътя София-Перник. Ремонтът там е приключен, но няма средства за мантинелите и маркировката.

Бившият регионален министър Петя Аврамова отговори на обвиненията.

„Няма как АПИ да работи само с 300 млн. И винаги министерството и правителството са намирали начин да осигурят повече средства. Аз тогава бих попитала къде са тези 500 млн., които бяха определени за „Хемус” в специална сметка? Защо бяха взети и за какво бяха взети? А всъщност те можеха да бъдат пренасочени. Ако те не могат да намерят средства, да бъдат пренасочени към АПИ за текущ ремонт и поддържане”, заяви Петя Аврамова.