Общият им брой вече е 3451

451 са новите случаи на коронавирус, установени в неделя, при направени 7 695 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са  5,9 процента от изследваните.

В столицата откритите случаи на инфекция са 66, следват Варна с 64 и Бургас с 36 новозаразени.

Още 82 пациенти с COVID-19 са приети в болница, така общият брой на хоспитализираните достигна 3 451. 298 от тях са в интензивни отделения.

Починали са 26 души, като излекувани са посочени 158. 

2 540 дози ваксина са поставени в неделя, общият им брой достига близо 2 милиона 289 хиляди. Завършен ваксинационен цикъл имат почти 1 мilion u 157 хиляди. 

 

Червените области в страната вече са 11, а броят на пациентите с коронавирус в болница скочи с близо 100 души за денонощие.

„От миналата седмица сме първи по брой умрели. Това е статистиката на Центъра по контрол на заболяванията. За три дни горе-долу достигаме броя на починалите, колкото на една хубава поредица атентати в Кабул, например”, коментира пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев - консултант към Столична община и бивш директор на НЦЗПБ.

Изчисленията на професора показват, че на 14-дневна база страната ни вече свети в червено.

„По мои изчисления 270 на 100 хиляди са за страната – над прага от 250 на д-р Кацаров. Значи трябва да сме червени. Не трябваше да стигаме до тази зона”, твърди той.

Според епидемиолога причината за това е, че здравните власти се борят срещу пандемията с политически инструменти.

„В момента политически се ръководят нещата, а не на експертно ниво. Това ме учудва, защото нали трябваше неполитически и прозрачно да се ръководи кризата и да няма умрели”, коментира още професорът.

Той обясни и каква защита имаме срещу новата вълна, ако вече сме се срещали с вируса или сме имунизирани.

„Ако са боледували 0.7% на 1000 души, значи 7 могат да се разболеят втори път. За ваксините – на 1000 ваксинирани с пълния курс около 40-50 души могат да се разболеят втори път, обаче леко”, каза още Кантарджиев.

Затова и призивът му е за по-бърз темп на ваксинация и строг контрол върху спазването на мерките – ако властите не искат пандемията да се превърне в сериозно изпитание още през есента.