Родителски и учителски организации се срещнаха с министъра на образованието Николай Денков

Маските за учениците в клас може и да отпаднат. Това стана ясно след среща на родителски и учителски организации с министъра на образованието Николай Денков. Учители поискаха и гаранции, че ще има максимално присъствено обучение. На срещата, родителите са поискали образователното министерство да размисли и да отмени задължителните маски за учениците.

„Тази пандемия за децата е сравнително лека, те го изкарват като лек грип. Няма нужда от никакви екстремни мерки, спрямо децата”, категоричен е Христо Лафчиев, Български родителски централен комитет.

Министър Денков: Не може да има присъствено обучение без здрави учители

Компромис относно маските е възможен, но за най-малките, увериха от МОН. С уточнението, че все пак ще търсят съгласие от здравното министерство.

„Обсъждаме до каква възрастова група да са малките; дали да бъдат през целия час; дали да има периоди, в които децата да си почиват; дали да бъдат само в коридорите”, заяви Николай Денков, министър на образованието.

Учителски организации призоваха образователния министър за максимално присъствена учебна година. С възможност за гъвкави решения от всяко училищно ръководство.

МОН: Децата в детските градини няма да носят маски

„Училищата имат право на автономия - реално тип за общи насоки за противодействие на тази криза. Но на местно ниво, ниво училище  - заедно с родителите да се решава кои точно мерки и на какъв принцип да влязат”, посочва д-р Яна Шишкова, учител по китайски език.

МОН даде срок от 2 дни на неправителствени организации да изпратят идеите си до ведомството, за да бъдат включени в насоките за новата учебна година.

„Обединихме се около това, че вирус има и той не е обикновен. Трябва да има мерки за него. Различията почват по отношение на това какви точно да са мерките”, заяви образователният министър.