Коментар на Валерия Велева и Иван Сотиров

Предстоят нови, трети поред избори за Народно събрание. Влизаме ли в криза, която може много дълбоко да бръкне в джоба ни? И с какво нови и стари „вълшебници” ще ни замайват главите в следващите месеци? Отговор на тези въпроси дадоха в „Денят на живо” журналистът Валерия Велева и Иван Сотиров - бивш заместник-председател на СДС.

„Най-безславният и наистина безплоден парламент. Той е парламентът, който даде своя съществен принос за разрушаване на парламентаризма в България. В последните 30 години наблюдаваме много сериозно политическата система в България. Нито един друг парламент не е сложил такова срамно петно върху българския парламентаризъм, както 46-ия парламент. ТОй имаше повече време, в което видяхме дъното, до което достигнаха парламентарните партии и техните лидери. За съжаление, ако същите лидери и партии влязат в следващия парламент, аз не виждам нищо по-добро да се случи”, каза Велева.

„Най-срамният парламент на прехода. С две думи това може да се каже. Такава деградация на парламентаризма. Винаги е имало неудобни ситуации, скандали, но това стана системно поведение. Партийните лидери сринаха авторитета на институцията, дебатът слезе на много ниско ниво. Такива битовизми, такава персонализация. Това са хора, които само се занимават с интриги и клюки”, добави Сотиров.

Според Велева трябва да се отчете и тоталната липса на лидерство, както и тоталното отсъствие на истинските водачи. Според нея в 46-ото НС не е имало сблъсък на идеи и на визии за бъдещето на страната, а е имало сблъсъци на ниско и кръчмарско ниво.

„Днес, за да тряснат врата след себе си, заговориха за бизнес. В такива драматични моменти винаги могат да се използват зависимостите на някои депутати. По-важното е, че когато се прави такава сериозна мярка като отнемането на Бюрото за защита от главния прокурор, това трябваше много ясно да бъде обосновано, а не сложено под политически чадър”, добави тя.

Според нея, ако Иван Гешев не е бил главен прокурор, а на негово място е бил избран Христо Иванов, е нямало да се стигне нито до съдебната реформа, нито до преместването на Бюрото.

Подробности гледайте във видеото.