Темата коментираха Харалан Александров и Димитър Аврамов

Възможно ли е „мнозинство на почтените”? Такава заявка направиха Кирил Петков и Асен Василев при представянето на новия си политически проект „Продължаваме промяната”. Темата в ефира на „Здравей, България” коментираха социалният антрополог Харалан Александров и политологът Димитър Аврамов.

Асен Василев: Говорим с няколко партии, най-вероятно ще ги сложим в коалиция (ВИДЕО)

„Аз никога не съм виждал някой, който влиза в политиката, да започва с това, че е непочтен. Понеже проектът е нов, неслучайно е проект. Лошо щеше да бъде, ако беше партия, защото малцина слагат каруцата пред коня. Имаме кон, но нямаме къде да сложим нещата, които носим. Тези хора сега влизат в политиката и ще изконсумират всички грешки, които политиката прави. Това е единственото ново”, каза Аврамов.

Кирил Петков: Вярвам, че в следващия парламент ще има 121 депутати, споделящи нашите ценности

Според него да се подходи с проект към политиката е грешно. Той сравни ситуацията с такава от бизнеса. „Разликата между стартъп и нов бизнес е, че стартъпът го правиш с чужди пари, а новият бизнес – със свои. Това ми прилича малко на стартъп. Ако се случи - случи се, ако не – замитаме следите и си отиваме. Трябва да сме малко по-критични към новите неща в политиката”, добави политологът.

 

 

Според Александров идеята на Петков и Василев е да задвижат един много професионално маркетиран стартъп, чиято запазена марка е почтеността.

Ганев: 1/3 от симпатизантите на Петков и Василев са разочаровани гласоподаватели на ИТН

„Те разделиха света на почтени и непочтени. И се предполага, че всички почтени трябва някак да се устремят, да се влюбят и да подкрепят това прекрасно начинание. И след това да потече политически и морален капитал към него. Този стартъп е роден в инкубатора на служебното правителство, негов продуцент е президентът Радев. Той се оказа добър продуцент. Първата му голяма продукция, която развълнува всички, бяха протестите. Те породиха служебното правителство, което пък породи този нов политически проект. Очевидно е, че тези хора избират да мислят позитивно и говорят с езика на позитивното”, обясни антропологът.

Целия разговор гледайте във видеото.