Височината на един от най-високите върхове в Европа варира, защото е покрит с постоянен сняг

Монблан, един от най-високите върхове в Европа, е спаднал с почти един метър за четири години и сега е 4 807,81 метра. Екип от 30 души направи измервания в средата на септември.

Климатолози, глациолози и други експерти трябва да обработят всички събрани данни и да предложат хипотези за обяснение на това явление, заявиха учени от департамента Горна Савоя, които правят измервания на всеки две години.

Евакуираха алпийска долина в Италия заради топене на ледник (ВИДЕО)

Височината на Монблан варира, защото е покрит с постоянен сняг, който се променя в зависимост от времето и валежите. Скалистият връх е висок 4 792 метра. Целта на редовните измервания е да се създаде схема за леденото покритие и да се създаде база данни с точни и надеждни данни, които да се използват в бъдеще.

Експерти: Климатичните промени правят Алпите по-опасни

Според данни от 2017 г. височината на върха е 4 808,72 метра. Преди това през 2007 г. то е бил 4 810,9 метра

Измерванията от 2019 година не са публикувани, защото са "екстремно ниски" - 4 806,03 метра и трябва да бъдат внимателно обмислени. Затова беше решено да се изчакат последните данни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС